NOVI NAČIN KUPOVANJA TRAMVAJSKE KARTE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: Poslovni.hr

 

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je nedavno uvedeno kupovanje tramvajskih karata putem mobilne aplikacije. Kartu je moguće kupiti preko GPP-ove aplikacije „Smartica“. Za kupovinu karte potrebno je prvo preuzeti aplikaciju na mobitel, a zatim odabrati vrstu željene karte. Na kraju je još potrebno potvrditi kupnju na uređaju u tramvaju.

 

Na tiskovoj konferenciji to su demonstrirali gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega te direktor osječkog GPP-a Mario Šapinana. Kako kažu, uskoro će se putem mobilne aplikacije moći kupovati i autobusne karte. Mobilna aplikacija „Smartica“ dostupna je na operativnim sustavima iOS i Android.

 

 

Slični projekt i u Zagrebu

Pokušaja lansiranja ovakvih mobilnih aplikacija bilo je i prije. Još je u lipnju 2016. godine u Zagrebu na design thinking radionici EPH „Zagreb – Smart City“ predstavljen sličan projekt pod nazivom SmartZET.

 

Bilo je zamišljeno da osim plaćanja tramvajskih i autobusnih karata, aplikacija omogućuje uvid u raspored vožnje u stvarnom vremenu, informacije o smjeru kretanja, pa čak i ZET-ovog osobnog savjetnika. Projekt nije zaživio, no ideja o plaćanju tramvajskih karata putem mobilne aplikacije u Zagrebu još uvijek postoji.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Student Tomislav Cikojević navodi dva razloga zbog kojih smatra da je to odlična ideja.

 

„Bilo bi vrijeme da se ovako nešto uvede i u Zagrebu. Budući da mnogo ljudi koje viđam u tramvaju posjeduju pametne telefone, ovakav način kupnje bio bi brži i jednostavniji. Plus, ZET bi uštedio na papiru za obične karte.“

 

Studentica Karla Perhat suprotnog je mišljenja.

 

„Meni je puna kapa mobitela i svih mogućih ekrana. Što nije gušt „cvikat’“ kartu na staromodan način i ponosno prijeći pola tramvaja s osmijehom od uha do uha tražeći pogledom kontrolu?“

 

 

Što god građani mislili, digitalizacija već naveliko ulazi u područje plaćanja. Kreditne kartice u budućnosti bi mogle u potpunosti zamijeniti papirnati novac. Kupovanje online putem mobilnih aplikacija sve je češće viđena pojava.

 

Mogući sljedeći potez je lansiranje aplikacije za kupnju tramvajskih i autobusnih karata i u Zagrebu. Do tada će građani na klasičan način kupovati karte, ili će se i dalje „švercati“.

 

 

Donatella Pauković

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.