Novi početak Pariza i Moskve

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pexels.com

Novoizabrani francuski predsjednik koji je prije dva tjedna preuzeo predsjedničku dužnost, Emmanuel Macron sastao se u ponedjeljak, 29. svibnja, s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nakon što se sastao sa svojim zapadnim kolegama na summitu NATO-a u Bruxellesu i skupine G7 na Siciliji, Macron ugošćuje ruskog predsjednika u kraljevskoj palači iz 17. stoljeća, Versailles. Macron je Putinu obećao otvorene razgovore nakon što je Macronov tim za vrijeme kampanje optužio ruske medije za upletenost.

Odnos Pariza i Moskve narušen je jer podržavaju suprotne strane u sirijskom građanskom ratu i imaju suprotstavljena stajališta u vezi sukoba u Ukrajini. Rusija stoji iza vojnih snaga koje podupiru režim sirijskoga predsjednika Bašara al Asada, inače dugogodišnjeg ruskog saveznika, a Francuska podupire sirijsku oporbu. Kako bi se taj odnos popravio, Macron smatra da je nužan dijalog između Francuske i Rusije kako bi se riješili razni međunarodni sporovi. I Emmanuel Macron i Vladimir Putin suglasni su da je potrebno iskorijeniti grupe koje su Ujedinjeni narodi stavili na popis terorističkih. Kako bi pokušao ponovno uspostaviti francusko-ruske odnose, Emmanuel Macron je za tu priliku iskoristio izložbu o ruskom caru Petru Velikom.

Jacques Audibert, diplomatski savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, tvrdi da je Macronov sastanak s Putinom odmah nakon summita G7 bio pametan potez jer je Putin isključen iz skupine koju je nekada činilo osam država slijedom pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada.

“Putin voli te velike simbolične stvari. Mislim da je to izvanredna politička prilika, a izbor palače je savršen”, rekao je televiziji Cnews Jacques Audibert.

Natalija Kolar

Izvori: Večernji list i Jutarnji list

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.