Novim zakonom zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nakon više od deset godina, Hrvatska dobiva novi zakon o zaštiti životinja. Zabrana usmrćivanja onih životinja koje su napuštene i osnivanje skloništa u svakoj županiji najveće su novosti u odnosu na dosadašnji zakon. Prema starom zakonu, ako se iz skloništa ne vrati vlasniku, životinju se moglo usmrtiti nakon 60 dana. Sada bi životinja iz skloništa, koja se ne vrati vlasniku, trebala ostati ondje do udomljenja.

Novim zakonom zabranjuje se i neodgovarajuće postupanje prema životinjama, a tu spada držanje pasa stalno vezanima, bacanje petardi na životinje, držanje divljih životinja u neodgovarajućim uvjetima i slično. Osim toga, propisuje se i zaštita kućnih ljubimaca te kontrola razmnožavanja istih. Vlasnici kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji s manje od tri iste vrste rasplodne ženke, moraju se evidentirati.

Jedinice lokalne samouprave moraju osnovati koordinacijske radne skupine zbog rješavanja problema izgubljenih i napuštenih životinja. U svakoj županiji mora postojati sklonište za životinje s najmanje 50 mjesta gdje će životinje boraviti do udomljenja. U takvim skloništima ne smije se usmrtiti životinju.

Veterinarski odnosno poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede i komunalni redari bit će zaduženi za inspekcijski nadzor zakona. Komunalni redari moraju provoditi kontrolu označavanja pasa očitavanjem mikročipova. Jedinice lokalnih samouprava moraju u svojim proračunima osigurati sredstva za pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama i rad skloništa za životinje, kako bi provedba zakona funkcionirala.

U siječnju ove godine zabranjen je uzgoj životinja radi dobivanja krzna, a nakon nekoliko mjeseci, Ministarstvo poljoprivrede je predložilo ovaj novi zakon o zaštiti životinja te je provedena široka javna rasprava.

Članovi udruge Prijatelji životinja pred Banskim dvorima su izrazili podršku ministru poljoprivrede, Tomislavu Tolušiću, na novom zakonu.

Tijana Jakovljević

Izvor: vecernji.hr, portaloko.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.