NOVO RUHO WHATSAPP-a

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

WhatsApp je u utorak najavio da ovaj popularni online komunikacijski servis uvodi end-to-end enkripciju. U prijevodu, to znači da će poruke poslane putem aplikacije od sada biti sigurne i neće biti vidljive nikome osim pošiljatelju te primatelju poruke. Prema najavi, enkripcije će se uvesti i za prijenos datoteka poput fotografija i videa te glasovne pozive.

Slika_2U objavi na svome blogu, iz WhatsApp-a kažu da čak ni oni sami neće moći vidjeti što se nalazi u poslanoj poruci. “Kada korisnik pošalje poruku, jedina osoba koja je može pročitati jest osoba ili grupa kojoj je ta poruka poslana. Nitko ne može vidjeti što se nalazi u poruci. Ni cyber kriminalci. Ni hakeri. Ni represivni režimi. Čak ni mi. End-to-end enkripcija pomoći će nam da komunikacija putem WhatsApp-a bude privatna poput razgovora licem u lice.”

Ova novost nagnala nas je na razmišljanje što bi se dogodilo kada bi primjerice vlada zatražila uvid u nečiju komunikaciju, fotografije, videozapise i sl., kao što je to bio slučaj s Apple-om. Na nečiju sreću ili nesreću, WhatsApp tom zahtjevu neće moći udovoljiti iz ključnog razloga što ni sami zaposlenici WhatsAppa neće imati način da uđu u sadržaj poruka.

Whatsapp je još od 2014. godine u vlasništvu Facebooka koji ga je kupio za 22 milijarde dolara. U međuvremenu je aplikacija postala još popularnija te ju trenutačno koristiti milijarda korisnika. Telegram piše da je u sedam godina otkako su ga Brian Acton i Jan Koum osnovali, WhatsApp postao komunikacijski servis preko kojega se svakoga dana razmijeni 42 milijarde poruka, 1,6 milijardi fotografija i 250 milijuna videa.

 

HRVOJE ŠOLJIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.