OBILJE IGRAČAKA MOŽE KOČITI DJETETOVU MAŠTU I FOKUSIRANOST

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Stiglo je vrijeme božićnog darivanja, a roditelji diljem svijeta već su pripremili novčanike i počeli s kupovinom igračaka za svoje najmlađe. Međutim, istraživanje pod nazivom „Ponašanje i razvoj djece“ pokazalo je da obilje igračaka može kočiti djetetovu maštu i fokusiranost, prenosi znanstveni portal ScienceNews.
Znanstvenike koje je predvodila radna terapeutkinja Alexia Metz sa Sveučilišta u Toledu u Ohiou zanimalo je hoće li broj igračaka utjecati na to kako su se djeca igrala, uključujući i to s koliko se igračaka igraju i koliko dugo vremena su proveli igrajući se sa svakom igračkom. Također, zanimala ih je i dječja kreativnost poput, primjerice, sposobnosti da zamisle kantu kao bubanj ili šešir.

Pixabay.com

ScienceNews piše kako je u eksperimentu sudjelovalo 36-ero djece u dobi od 18 do 30 mjeseci. Djeca su se dva puta došla igrati u igraonicu u laboratoriju, pri čemu su ih snimale kamere. Prilikom prvog posjeta u igraonici su bile četiri igračke, a prilikom drugog posjeta u igraonici je bilo 16 igračaka.
Istraživanje je pokazalo da su se djeca, kada je u igraonici bilo 16 igračaka, igrala koristeći više igračaka i da su pritom provodila manje vremena igrajući se sa svakom igračkom pojedinačno tijekom 15-minutne sesije. Kada su u igraonici bile četiri igračke, ta su se djeca duže igrala sa svakom igračkom pojedinačno i pritom su manje istraživala ostale igračke, tijekom tih 15 minuta, prenosi ScienceNews.
Znanstvenici su ustanovili da su se djeca kvalitetnije igrala i da su kreativnije koristila igračke kada su u igraonici bile samo četiri igračke.
Također, primijetili su da su prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, međutim kada se dijete zainteresira za igračku, tada igra postaje sofisticiranija i pomaže djetetu razvijati fokusiranost. Takvo fokusiranje možda se neće dogoditi ako je dijete neprestance izloženo gomilama igračaka koje mu odvlače pozornost, objašnjava ScienceNews.
Kao rješenje za kvalitetniju igru djece, Metz predlaže da svom djetetu prilikom igranja iznesete samo nekoliko igračaka. S vremenom, kada mu te igračke prestanu biti zanimljive, zamijenite ih drugim igračkama koje ste sakrili od djeteta.

 

Gabriela Galić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.