OBILJEŽEN DAN EUROPE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Obilježavanje Dana Europe u Zagrebu započeto je danom otvorenih vrata na Europskom trgu. Tamo su građani na infoštandovima i u razgovoru s ministricom Gabrijelom Žalac te predstavnikom Europske komisije Brankom Baričevićem mogli dobiti informacije o ustroju i radu Europske unije kao i o fondovima Europske unije, prenosi Hina.

 

Dan Europe obilježava se 9. svibnja na obljetnicu govora Roberta Schumana. Schuman je nekadašnji francuski ministar vanjskih poslova koji je u obraćanju 1950. predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik kao novog oblika političke suradnje u Europi pomoću koje bi rat postao nezamisliv među europskim državama. Taj prijedlog, poznat kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja Europske unije, prenose HRT Vijesti.

 

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, te predstavnik Europske komisije Branko Baričević odgovarali su na pitanja građana, a osim info štandova s informacijama o politikama i institucijama Europske unije u Kući Europe organiziran je i dječji kutak za mlađe posjetitelje, prenosi Hina.

 

Program će se nastaviti tijekom dana na Europskom trgu u okviru kampanje EUandME u sklopu koje će se prikazivati filmovi o pravima i pogodnostima koje imaju u Europskoj uniji i koji poboljšavaju živote građana Unije. Filmove su režirali istaknuti europski redatelji, a njima se želi potaknuti razgovor o utjecaju koji Europska unija ima na živote mladih ljudi u dobi od 17 do 35 godina, prenose HRT Vijesti.

 

Kroz 5 filmova, među kojima je i film hrvatskog redatelja Dalibora Matanića, predstavit će se priče Europskih građana koji ispunjavaju sav svoj potencijal uz pomoć Unije, kao i neke od najvažnijih vrijednosti Europske unije: digitalna tehnologija, vještine i poslovanje, mobilnost te održivost i prava, prenosi Hina.

 

Kampanja #EUandME, u svih 28 država članica, službeno započinje 9. svibnja na Dan Europe, a Zagreb je prvi grad u kojem će biti održan program povodom pokretanja kampanje, priopćili su iz predstavništva Komisije, prenosi Hina.

Program događanja tijekom Europskog tjedna od 7. do 13. svibnja u Zagrebu i hrvatskim gradovima dostupan je na internetskim stranicama Europske komisije u Republici Hrvatskoj, prenosi Hina.

 

Treći put zaredom, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i veleposlanica projekta za Hrvatsku, Marijana Petir organizirala je povodom Dana Europe u Muzeju Mimara proglašenje pobjednika za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika. Prema odluci stručnog prosudbenog povjerenstva pobjednik natječaja je Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji. Gašić se na svom obiteljskom gospodarstvu bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka, prenose HRT Vijesti.

 

A povodom Dana Europe, Nagradu za europski govor godine, primio je premijer Andrej Plenković za govor o budućnosti Europe održan 6. veljače na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu.

 

Arijana Petek

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.