OBILJEŽEN SVJETSKI DAN NEPUŠENJA 2018. GODINE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U utorak je obilježen Svjetski dan nepušenja koji se ove godine fokusirao na utjecaj duhana na kardiovaskularno zdravlje ljudi širom svijeta. Cilj je bio ukazati na štetan utjecaj duhanskog dima i širenje duhanske epidemije. Upozorilo se na činjenicu da duhanski dim uzrokuje kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti.

 

Hrvatska je potpisnica Konvencije Svjetske zdravstvene organizacije koja poziva na sprečavanje uplitanja duhanske industrije u javno-zdravstvenu politiku. Organizirana je aktivnost s ciljem podizanja svijesti hrvatskih građana o štetnom utjecaju pušenja na kvalitetu života i zdravlje. Također, željela se pružiti prilika Vladi i drugim organizacijama da se obvezuju na promicanje zdravlja štiteći ljude od uporabe duhanskih proizvoda.

 

Održane su radionice i predavanja  poput ,,Škole odvikavanje od pušenja” u Puli. Predavač je dao primjer mladima zašto je pušenje štetno i zbog čega prestati, što bi im pomoglo u svakodnevnom životu. Također, na Cvjetnom trgu održano je mjerenje ugljičnog monoksida u izdisaju među građanstvom grada Zagreba. Željelo se ukazati na razlike u stanju pluća kod pušača i onih koji to nisu.

 

Naime, od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko 7 milijuna ljudi. Od njih je oko 900 tisuća nepušača koji umiru od udisanja duhanskog dima. Prema podacima, Hrvatska je tako po smrtnosti od raka pluća druga u Europi.  Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole svakodnevno puši, a više od 50 posto ih je barem jednom zapalilo cigaretu.

 

Svjetski dan nepušenja tradicionalno se održava 31. svibnja već 31 godinu. Taj je dan prvi put obilježila Svjetska zdravstvena organizacija. Svrha je ukazati na rizike povezane s uporabom duhana i promicati politike koje će učinkovito smanjiti njegovu konzumaciju.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.