OBNOVA SLJEMENSKE ŽIČARE PONOVNO ODGOĐENA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prve putnike žičara je trebala prevoziti 2018. godine, a put koji bi ona prelazila prostirao bi se od stanice Mihaljevac – Dolje do vrha Sljemena tj. kod TV tornja, sam put trajao bi oko šesnaest minuta. Radovi su počeli pa stali, a predizborno obećanje pet mjeseci nakon izbora nije ispunjeno. Planiranih 50 milijuna kuna za žičaru, gradonačelnik Milan Bandić smanjio je na pet milijuna kuna. Obnovu žičare, koja ne vozi već deset godina, gradonačelnik obećava ritualno prije svakih izbora.

Sandra Švaljek, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, smatra kako su građani prevareni jer su oni računali na to da će se realizirati ono što je stavljeno u proračun; pišu Vijesti.hr. Bandić govori kako

Izvor: Pixabay.com

će

Izvor: Pixabay.com

se napraviti najmodernije kabine gdje će stati čak deset osoba dok je u starim kabinama stalo četiri osobe te da će brzina biti duplo veća. Razlog produljenju radova do prvog mjeseca 2019. godine je, kako Bandić tvrdi, izgradnja još jedne stanice žičare na samom vrhu Sljemena. Podsjetimo, žičara je zatvorena 2007. godine radi političkih razloga, barem je tako 2015. godine tvrdio Zdravko Toš stručnjak s katedre za sigurnost željezničkog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Premda se do vrha može doći autom i autobusom, obnovom žičare bi se smanjilo zagađenje okoliša.

Igor Žiljak, rukovoditelj skijaških žičara i terena na sljemenu tvrdi kako autobus i auto nisu pogodna vozila za brdske uvjete i Sljemensku cestu. Žičara bi poboljšala turizam Sljemena, tako bi i oni koji nisu planinarskog duha mogli doći do vrha i uživati ljeti u lijepom pogledu na vidikovcu, a zimi u toplom čaju i skijanju. Žičara nije jedina koja pati zbog rebalansa proračuna. Sportska dvorana osnovne škole Granešina, koja je trebala biti obnovljena predviđenim proračunom u iznosu od 29 milijuna kuna, rebalansom je smanjena na 3 milijuna kuna. Povezivanje zračne luke u Zagrebu s Kvaternikovim trgom, obnova 5000 Zagrebačkih fasada još su neka od obećanja gradonačelnika za koja još nije našao vremena da ih ispuni.

 

Marisabel Majić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.