Odbor za etiku djelovao izvan zakonskih i ustavnih okvira

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Ustavni sud ukinuo je odredbu Etičkoga kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju uz obrazloženje da je tom odredbom Etički odbor uzurpirao ovlasti izvan zakonskih i ustavnih okvira.

Sveučilište u Zagrebu postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pokrenulo je u prosincu prošle godine s tezom da je saborski Odbor za etiku nezakonito proširio ovlasti, uvođenjem hijerarhijskog reda postupanja pri utvrđivanju mogućih kršenja Kodeksa.

Naime, izmjenama Etičkog kodeksa Odbor za etiku, pod predsjedanjem akademika Vlatka Silobrčića, uveo je ‘hijerarhijski red postupanja’ u kojem su etička tijela u sustavu visokoga obrazovanja utvrđena kao tijela nižega ranga, dok je Odbor za etiku proglašen ‘završnom razinom’ u etičkim postupcima. Time je narušeno ustavno načelo autonomije sveučilišta jer su sveučilišna tijela hijerarhijski podvrgnuta jednom državnom tijelu.

Ustavna tužba uslijedila je nakon što je tadašnji predsjednik Odbora, Vlatko Silobrčić, izjavio da Odbor u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije, izravno ili neizravno, odnose na ministra Barišića.

U maloj vijećnici Rektorata Sveučilišta u Zagrebu povodom toga je održana konferencija za novinare na kojoj je rektor Boras izjavio da ga zabrinjava činjenica da krnji i delegitimirani sastav Odbora još nije razriješen i da Sabor još uvijek nije pokrenuo postupak imenovanja njegova novog sastava te je opovrgnuo špekulacije da mu je cilj postupno ukidanje Odbora.

Dina Ćevid

Izvor: unizg.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.