Održana humanitarna akcija „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: facebook.com/Zaklada Ana Rukavina

Foto: facebook.com/Zaklada Ana Rukavina

Tradicionalna humanitarna akcija naziva “Omiljeni cvijet Ane Rukavine” održala se u subotu u 110 hrvatskih gradova i općina. Bila je ovo sedma godina za redom kako se obilježava akcija u kojoj se prodaju Anini omiljeni tulipani i time se prikupljaju donacije za Zakladu Ane Rukavine.

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića bila je i Anina majka, Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade. Istaknula je kako se u zadnjih šest godina prikupilo 300 000 kuna od prodaje cvijeća, ali da je od iznosa daleko bitnija svijest i želja za pomoći.

Novinarka Ana Rukavina rodila se 1977. godine u Zagrebu, a umrla je 2006. godine sa samo 29 godina. Bolovala je od leukemije, a liječila se na KBC-u na Rebru, na Odjelu za transplantaciju koštane srži. Pismo koje je tada napisala brzo se proširilo, a riječi iz pisma – „želim život“, postale su slogan zaklade. Pismom je uspjela usmjeriti pozornost na nedostatak donatora koštane srži. Zaklada Ana Rukavina osnovana je nakon njezine smrti i sada prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donatora koštane srži.

Zaklada Ana Rukavina je u deset godina djelovanja povećala broj darovatelja krvotvornih matičnih stanica sa 150 na 53 302. Iz Hrvatskog registra je izdano 68 transplantanta što znači da je 68 teško oboljelih, iz Hrvatske, ali i iz inozemstva, dobilo priliku za život.

Organizator akcije prodaje tulipana bio je Socijaldemokratski forum žena SDP-a, pa je stoga i predsjednik SDP-a, Davor Bernardić došao na trg iskazati podršku. Rekao je kako je Marija Rukavina uspjela svoju osobnu obiteljsku tragediju pretvoriti u pomoć brojnim drugim ljudskim životima koji su trebali spas. Osim prodaje tulipana, u subotu je na Cvjetnom trgu u Zagrebu organizirano i darivanje krvi.

Tijana Jakovljević

Izvor: vecernji.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.