Održana radionica “Glagoljiram, crtam, pišem, dakle jesam”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici za mlade u Karlovcu organizirana je radionica pod nazivom “Glagoljiram, crtam, pišem, dakle jesam”. Na radionici su polaznici u petak, 19. listopada,  imali prilike naučiti o glagoljici, njenoj važnosti i potrebi za očuvanjem hrvatske baštine.

Iako je neupitna njena važnost, glagoljicom, staroslavenskim pismo nastalim još u 9. stoljeću, malo tko danas zna pisati. Kako bi zainteresirali djecu i mlade voditelji su se odlučili predstaviti glagoljicu na zabavan i atraktivan način.

-Radili smo radionicu stickera, fokusiramo se na mlade, pa smo napravili nešto što je lakše za objasniti klincima i srednjoškolcima, istaknuo je Fran Spudić, voditelj radionice.

Stickeri, odnosno naljepnice s glagoljaškim slovima, omogućuju polaznicima učenje osnova glagoljice, bez učenja teorije i pravila koja idu uz nju.

-To je dosta zanimljivo jer ne moramo učiti nikakve prave tehnike, kako se prije pisala glagoljica, kako se držao kist, pod kojim stupnjevima. To su stvari koje su prekompleksne, tako da smo se ipak odlučili za stickere, zaključio je Fran.

Upravo je tema Mjeseca Hrvatske knjige, koji traje od 15. listopada pa sve do 15. studenog, “Baš baština” s naglaskom na važnost glagoljice za očuvanje hrvatskog identiteta. U Knjižnici za mlade povodom ovog mjeseca organiziraju se i brojni drugi sadržaji.

-Imati ćemo i kviz za srednjoškolce, književnu večer, ali priprema još svašta u suradnji s našom centralnom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić Karlovac”, spomenula je Sanja Graša, knjižničarka u Knjižnici za mlade.

Mjesec hrvatske obilježava se u brojnim institucijama povezanima s knjigom i hrvatskom baštinom kako u Karlovcu tako i diljem zemlje. Ljubitelji Hrvatske književnosti, kulture i pisma mogu biti dio ove priče te posjetiti jednu od obližnjih knjižnica kako bili dio spomena na hrvatsku knjigu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.