OKRUGLI STOL: „PRAVO OSOBA S INVALIDITETOM NA ŽIVOT U ZAJEDNICI“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U ponedjeljak 4. prosinca u Hrvatskome saboru održan je okrugli stol „Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dana ljudskih prava. Okrugli stol je organizirao Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a pokrovitelj mu je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Istaknuto je da čak 7000 osoba s invaliditetom živi u posebnim ustanovama čime se krše njihova temeljna prava, prenose HRTvijesti. Zadaća je cijelog društva da se osiguraju njihova prava na život u zajednici, rekla je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

 

 

Pixabay.com

Život u domu bio mi je mučenje, osjećala sam se kao nitko i ništa, od kada živim u zajednici, odnosno stanu, preporodila sam se, obnovio sam kontakte s obitelji, neka su od iskustva koja su s javnosti podijelile osobe s invaliditetom. Svi oni ističu da im je boravak u zajednici promijenio život na bolje te vratio osjećaj pripadnosti i vrijednosti. „Pravo na život u zajednici danas se ostvaruje kroz transformaciju ustanova u pružatelje usluga u zajednici i vraćanje osoba s invaliditetom u zajednicu, ali i razvojem socijalnih usluga u zajednici.“, rekla je zamjenica pravobraniteljice Pekeč Knežević za HRTvijesti.

 

Kako prenosi Hina Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike istaknula je da poduzima korake za razvoj procesa deinstitucionalizacije te prevenciju institucionalizacije kako bi se osobama s invaliditetom osigurao ostanak u krugu obitelji od najranije dobi. Taj proces ja započeo 2013. godine, kada je broj korisnika na tjednom ili stalnom smještaju bio 6.757, od čega su 2.871 djeca s teškoćama u razvoju, a 3.976 osoba s mentalnim oštećenjima, navela je ministrica Murganić.

 

Ministarstvo je uspostavilo suradnju s Ministarstvom državne imovine, kako bi se osigurale nekretnine za korisnike uključene u program organiziranog stanovanja pa domovi trenutno raspolažu s 49 stambenih jedinica koje su u državnom vlasništvu, prenosi Hina. Murganić navodi da je ministarstvo za osiguranje dodatno potrebne infrastrukture osiguralo 498 milijuna kuna u Europskom fondu za regionalni razvoj, a za dodatno potrebne kadrove 264,7 milijuna kuna. Poziv za prijavu projekata objavljen je ove godine u ožujku te su do sada odobrena tri projekta domova za osobe s invaliditetom, a natječaj traje do kraja 2020. godine.

 

Hrvatski sabor je među prva tri parlamenta koja su ratificirala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Time je Hrvatska prepoznala da je sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu ograničeno zbog raznih društvenih, pravnih, političkih i drugih prepreka, dodatno je naglasio Jandroković.

Arijana Petek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.