ONO SI ŠTO JEDEŠ ?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovo je pitanje s kojim se mnogo ljudi danas bori no, iz osobnoga iskustva mogu vam potvrditi kako na svijetu nema određene hrane od koje ćete se magično udebljati. Stoga kada vam se preporuča da ne jedete tjesteninu ili pizzu jer ona “deblja”, to samo stvara stvara još jedan mit o prehrani.

Naime sva hrana ovoga svijeta može vas udebljati – radilo se o tome da li po cijele dane jedete zdravo, primjerice piletinu i rižu ili pak pizzu i junk. Znanstveno je dokazano kako vas ne deblja neka određena hrana već kalorije iz hrane. Kako biste me lakše mogli pratiti i naučiti ponešto iz ovoga članka izmisliti ćemo osobu A, vi joj dajte ime kako god hoćete.

OSOBA A

Recimo da osoba A svakoga dana mora unijeti oko 2400 kcal samo kako bi održavala svoju tjelesnu težinu. Osoba A zna kako zdrava hrana nije uvijek i ona hrana koja će brojku na vagi pokazivati onako kako ona to želi. Tako, svakoga dana osoba A nakon teškoga radnoga dana bez ikakve grižnje savjesti da će upropastiti svoju lijepu liniju priušti jedan pošteni kup sladoleda.

Kako je to moguće?

Naime ako ta osoba A vodi brigu o tome koliko je kalorija konzumirala tijekom dana, recimo da je izračunala kako je prije sladolednog kupa konzumir0011aala oko 1500 kcal, ona znade da otprilike kuglica sladoleda ima 200 kcal.

Što se tada događa?

Bez ikakve brige, osoba A na kraju dana odluči pojesti 3 kugle sladoleda.

Idućega jutra ona stane na vagu te uvidi kako je još i izgubila par sto grama od prethodnoga dana unatoč tome što je jela sladoled, jer realno je pojela otprilike 2100 kalorija. Iako je osoba A smazala saldoled kao od šale, ona nije prešla svoj dnevni kalorijski budžet što ga je automatski stavilo u kalorijski deficit.

Što nam to govori?

To nam jasno govori da u ovome primjeru nije bitna kvaliteta već kvantiteta, te da se sve svodi na čistu matematiku. Tada govorimo o nečemu što se zove fleksibilna prehrana ili na engleskom If It Fits Your Macros  (IIFYM).

Većina vas je sada sretna jer misli kako će sada moći svakoga dana jesti junk food i biti fit! Sorry ali ne tako brzo!

Naime, ovaj primjer nam je poslužio samo zato kako bih vam objasnio da određena hrana ne deblja već da deblja brojka izražena putem energije. Stoga ako jedete više nego što vam je tijelu potrebno pa makar bila salata ili hamburger dobit ćete na tjelesnoj težini i obratno.

Bitno je znati 3 stvari vezane uz to kakvo tijelo želite. Želite li održavati težinu jedite ni više ni manje onoliko kalorija koliko vam treba da održavate težinu. Ako želite smršaviti napravite od te početne količine kalorija deficit od 300-500 kcal. Ukoliko želite dobiti na težini povečajte kalorije za 300-500 kcal.

Na internetu postoje mnogi online kalkultori kalorija ali ja ću Vam staviti ovaj link jer mislim kako je dosta precizan:  http://www.calculator.net/calorie-calculator.html

Kada vam on iznese brojku jedite prema tome dva do tri tjedna, svaki dan otprilike isto te se važite svakoga dana kako biste kasnije mogli uzeti ukupni prosjek od vaganja.   Nakon toga vremena prosjek će vam dati jasnu sliku o tome kako je vaše tijelo reagiralo. Ako Vam je cilj bio izgubiti kile, a niste uspjeli tokom 2-3 tjedna, smanjite kalorije za dodatnih 100.  I tako nastavite dalje, ovisno o cilju.

Kako biste jednostavno mogli pratiti sve što jedete, preuzmite besplatnu aplikaciju za smatrphone koja se zove MyFitnessPal.

Putem nje unosite kalorije koje konzumirate te na You Tube-u možete pronaći mnogo videa o tome kako jednostavno jesti i pratiti ono što jedete. Na internetu nađite videa pod nazivima kao što su IIFYM full day of eating for woman/man, itd. Tada ćete jasnije vidjeti o čemu Vam ovdje pišem. U početku će vam trebati mala vaga ali kroz tjedan dana ćete moći otprilike biti precizni u vezi koliko što ima grama.

80/20 PREHRANA

Sada kada sam vam objasnio da ne postoji tip hrane koja će vas odmah udebljati, otkriti ću vam način na koji ja osobno vidim najbolje rezultate i kako svakoga dana uživam u nekoj slastici ili cheat mealu. Takav pristup stvara odličan odnos s hranom jer vas drži sitim i sretnim dok istovremeno napredujete prema zadanome cilju. Ukoliko ga se budete pridržavali  kako vam kažem definitivno ćete vidjeti odlične rezultate!

Naime princip prehrane koji sam nazvao 80/20 znači da 80% hrane koju ću pojesti toga dana mora biti zdrava.0000a10

Naravno to je sve procjena i ne bi imalo smisla zamarati se konkretnim brojkama. Pretpostavljate da 20% koje mi ostaje u danu ostavljam na hranu koja mi se jede u datome trenutku. Naravno da se brojkama možete igrati i sami ovisno o situaciji u kojoj se nalazite pa ako vam se ne jede red čokolade nemojte se siliti zato što to možete već slušajte vaše tijelo ili obratno. Ako vam se tako jako jede cijela čokolada pojedite ju danas pa onda sutra nastojite ne jesti ju uopće.

Jednom kada shvatite matematiku iza hrane, sve će ići mnogo lakše. Naprosto ćete se početi igrati sa brojkama kojima raspolažete kako biste svakoga dana mogli jesti ono što volite i ne ograničavati se ni u čemu. Nadam se da sam Vam uspio razbiti neke mitove i predrasude o hrani te vam omogućio bolji i zdraviji način i stil života. Do tada jedite, budite zdravi, krećite se i vježbajte što više!

IVAN GRGURIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.