„Orašar“ ekspresno rasprodao zagrebački HNK

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jedan od najizvođenijih baleta na svijetu, Orašar Petra Iljiča Čajkovskog, zaintrigirao je i zagrebačku publiku koja je prošlog petka opkolila Hrvatsko narodno kazalište.

Nezapamćeni red ispred kazališta, kojeg je potaknula prodaja ulaznica, dokazao je kako domaća publika još uvijek mari za dobrim kazališnim i umjetničkim dijelom. Tog su dana u prodaju puštene ulaznice za ovu božićnu bajku, za svih njenih 14 izvedbi, od 29. studenog do 5. siječnja u HNK-u. Sve su rasprodane unutar istog dana, što na blagajni kazališta, što putem interneta. Cijena karata kretala se od 90 do 160 kuna pa ni ne čudi toliki interes i rapidna prodaja. Intendantica HNK Zagreb, Dubravka Vrgoč za medije ističe kako je tog dana porasla prodaja apsolutno svih karata za ovu sezonu. Posebnu radost svim u kazalištu donijela je činjenica da su tada prodali sveukupno gotovo osam tisuća karata, uključujući i one za ostale predstave kao što su „Labuđe jezero“, „Tko pjeva zlo ne misli“, “La Boheme“.

Veseli i činjenica kako je u prošloj sezoni porasla gledanost predstava HNK za 60 posto, što znači da je kazalište i dalje mjesto bez kojeg se ne može, a i svakako jedna od nezaobilaznih kulturnih destinacija u Zagrebu, koju ne posjećuju samo građani, već i šira publika.

Prisjetimo, Orašar je posljednji put u zagrebačkom HNK imao premijernu izvedbu, sad već daleke 2011. godine u koreografiji Dereka Deanea, koji je kreirao ovu čarobnu baletnu priču, sljedeći u tome težnju Čajkovskoga pri dočaravanju fantastičnoga, čarobnoga, mitskoga i legendarnog. To mu je uspjelo pa je možda upravo odlična posljednja premijera zaslužna za ovako rapidno rasprodanu novu sezonu. Priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi te s njime proživi čudesne dogodovštine u izmišljenom svijetu, već sto dvadeset godina koliko je prošlo od praizvedbe ovog uprizorenja, oduševljava generacije i generacije gledatelja. Čini se da se ta tradicija neće prekinuti ni repriznim izvedbama spomenutog baleta.

Kako saznajemo od Dubravke Vrgoč, zagrebački bi HNK u dogledno vrijeme mogao dobiti i drugu scenu. Danas je gotovo nemoguće organizirati repertoar s tri ansambla na jednoj sceni koja datira iz 1895. godine, otkriva Vrgoč te napominje kako bi se proširenjem riješili brojni problemi koji bi razvili prostor za ansambl, a samim time i ponudili bogatiji repertoar naslova te povećali broj gostovanja europskih kazališta.

Lea Medica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.