“Orašar” – najljepša božićna bajka u Muzeju za umjetnost i obrt

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Najljepša božićna bajka o baletu ‘Orašar’ stigla je u Zagreb. Jedinstvena izložba o najslavnijem baletu na svijetu, zagrebačkoj je publici predstavljena u nedjelju 27. studenog, a vrata Muzeja za umjetnost i obrt bit će otvorena svim ljubiteljima kazališne umjetnosti sve do 26. veljače 2017.

www.buro247.hr

foto: www.buro247.hr

Izložba donosi bajkovitu priču o slavnoj povijesti Orašara, počevši od njegove praizvedbe sve do današnjih dana. Od prve praizvedbe, prije gotovo sto dvadeset godina, popularnost Orašara kod publike neprestano je rasla. Danas je to najizvođeniji balet na svijetu te vjerojatno ne postoje generacije mladih koje nisu odrasle uz njega. “Prekrasnu glazbu Čajkovskoga u potpunosti je iskoristio veliki koreograf Marius Petipa, koji je kao vrhunski baletni znalac skladatelju davao smjernice te je njegov udio u predstavi Orašar do danas neizbrisiv.” (www.Hnk.hr)

foto: www.buro247.hr

foto: www.buro247.hr

“Orašar – najljepša božićna bajka” prikazuje povijesni pregled izvedbi baleta Orašar, slavnog Petra Iljiča Čajkovskog. U božićnom ozračju, možete razgledati kostime i scenografiju popularnog baleta iz vodećih europskih kazališnih kuća ali i Hrvatskog narodnog kazališta. Autori izložbenog projekta su Vesna Ledić (autorica ideje i voditeljica projekta), dr.sc. Arijana Koprčina (autorica i kustosica izložbe) i Saša Šekoranja (autor postava izložbe), u suradnji s brojnim muzejskim djelatnicima i vanjskim stručnjacima.

Okosnicu ovog, zaista čarobnog izložbenog projekta čini sva dostupna domaća i inozemna građa baleta ‘Orašar’; baletni kostimi, skice, fotografije, vrijedne lutke orašara, i mnogi drugi zanimljivi predmeti. Izložba je podijeljena na nekoliko tematskih cjelina, a svi zainteresirani mogu razgledati prekrasne kostime posuđene iz glasovitih europskih kazališnih kuća. Poseban dio izložbe čine i drvene lutke prikupljene iz zagrebačkih privatnih zbirki.

Tijekom trajanja izložbe, bit će organizirani brojni kreativni popratni sadržaji namijenjeni djeci i odraslima. Između ostalog, moći ćete uživati u radionicama te brojnim predavanjima o baletu koje će voditi velika imena poput zagrebačke primabalerine Mirne Šporiš i Dinka Bogadnića.

foto: www.buro247.hr

foto: www.buro247.hr

Bajkovita izložba vremenski je usklađena s jednim od najljepših i najbogatijih Adventa u Europi-adventom u Zagrebu. Priča o “Orašaru” , svijetu odrastanja i snova , prava je božićna poslastica za sve ljubitelja baleta. Više informacija o najljepšoj božićnoj bajci potražite na službenim stranicama Muzeja za umjetnost i obrt (www.muo.hr).

Ana Hlača

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.