Orašasti plodovi s najviše proteina

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Znate li što vaša koža, kosa, kosti, mišići i gotovo svaki dio vašeg tijela imaju zajedničko? Proteine!

Ovaj maleni, ali moćni lanac aminokiselina neophodan je kako bi bili zdravi i osjećali se dobro. U našem tijelu nalazi se više od 10 tisuća vrsta proteina, a nepravilna prehrana (bez dovoljno proteina) može dovesti do zdravstvenih problema kao što su slabost u mišićima i pad imunološkog sustava. Na sreću, proteine možemo pronaći u brojnim namirnicama kao što su voće, povrće, meso, riba, jaja… No jedan od najprirodnijih i najzdravijih izvora proteina zapravo su orašasti plodovi. U nastavku smo ih poredali po količini proteina koju sadrže pa, ako još uvijek niste, svakako ih sve isprobajte.

 
KIKIRIKI

Izvor: http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Kikiriki-nutritivna-vrijednost-dobrobiti.aspx

Izvor: http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Kikiriki-nutritivna-vrijednost-dobrobiti.aspx

 

Ako ste ljubitelj kikirikija, čestitamo! Jedna porcija kikirikija sadrži čak 7 grama proteina, što ovu popularnu namirnicu ujedno čini i najbogatijim izvorom proteina od svih orašastih plodova.

 
BADEMI

Izvor: http://www.jgl.hr/obitelj/kucna-ljekarna/bolji-dan/orasasti-plodovi-za-zdravlje-i-energiju/mobileObiteljArticlePage

Izvor: http://www.jgl.hr/obitelj/kucna-ljekarna/bolji-dan/orasasti-plodovi-za-zdravlje-i-energiju/mobileObiteljArticlePage

Bademi ne sadrže puno kalorija, no zato su izvrstan izvor kalcija. Također, jedna porcija badema sadrži zavidnih 6 grama proteina, a bogati su i omega-3 masnim kiselinama.

 
PISTACIO
Možda nemaju najveću količinu proteina (jedna porcija sadrži oko 6 grama proteina), no i pistacio sadrži jako malo kalorija. Također, pistacio je bogat izvor vlakana stoga će vas grickanje ovog zelenog orašastog ploda zasititi i uravnotežiti vaš probavni sustav.

 
INDIJSKI ORAŠČIĆ
Jedna porcija indijskih oraščića, osim što sadrži približno 5 grama proteina, zadovoljit će čak 98% vaših dnevnih potreba za bakrom. Ovaj mineral zaslužan je za izgradnju crvenih krvnih stanica, što je iznimno važno kako bi tijekom cijeloga dana imali dovoljno energije.

 
ORASI

Orasi su odlična grickalica za zdravlje vašeg srca. Istraživanja su pokazala kako orasi smanjuju kolesterol kao i rizik od srčanih oboljenja i udara. Također su i solidan izvor proteina, budući da jedna porcija sadrži oko 3 grama.

 
LJEŠNJACI
Lješnjaci nam možda ne daju puno proteina (svega 2 grama po porciji), no zato nam daju Nutellu, kao i obilje magnezija, kalcija te vitamina.

 

MIHAELA PRNJAK

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.