Organizacija vremena uz bullet journal

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svi znamo da je vrijeme najvrijednije dobro kojim raspolažemo. Kao studenti se često nalazimo u situacijama u kojima smo u „stisci s vremenom“. Nije lako uskladiti predavanja, učenje, obiteljske obaveze i društveni život, a ako još uz to radimo studentski posao ili se bavimo sportom ili nekim hobijem, gotovo je nemoguće obaviti sve (i sjetiti se svih obaveza) bez pomnog planiranja.

Bullet journaling je metoda planiranja vremena koju je osmislio Amerikanac Ryder Carroll. Glavni cilj ove metode je maksimizirati produktivnost pomnom organizacijom vremena. Osim toga, svrha ove metode je rasteretiti misli pomoću zapisivanja važnih obaveza, praćenja navika, zapisivanja misli i ideja te preusmjeriti pažnju na obavljanje zadataka. Bullet journal je nešto između planera i dnevnika i služi za poboljšanje stila života. Sistem je u potpunosti prilagodljiv svakoj osobi i može se koristiti na više načina.

Osnove

Za početak treba Vam bilježnica i kemijska olovka. Na prvim stranicama Vašeg Bullet journala napišite indeks planera. Ovdje možete zapisivati broj stranica na kojima se nalaze određeni zapisnici i kolekcije.

Kolekcije su tematske cjeline koje se koriste u planeru. Četiri osnovne kolekcije su indeks, zapisnik za ubuduće (Future Log), mjesečni zapisnik (Monthly Log) i dnevni zapisnik (Daily log). U budućem zapisniku je prikaz godine ili nekoliko mjeseci gdje su istaknute bitne bilješke za buduće planiranje. Mjesečni zapisnik prikazuje cijeli mjesec i bitne bilješke za taj mjesec, nakon kojeg slijedi dnevni zapisnik gdje se zapisuju bilješke za svaki dan pojedinačno.

 

U Bullet journalu zapisuje se kratkim i jasnim natuknicama. Tri osnovne vrste natuknica su zadaci (Tasks), događaji (Events) i bilješke (Notes). Zadaci se označuju točkom ispred natuknice, događaji kružićem, a bilješke crticom. Naravno, simboli možete prilagoditi Vama, kao i dodati više vrsta natuknica.

 

Natuknice se mogu i kombinirati radi jasnoće, kao u primjeru. Zvjezdica kraj oznake natuknice pokazuje da je bilješka važna, a uskličnik kraj bilješke označava inspirativni događaj ili ideju koje bi se htjeli sjetiti ubuduće.

 

 

Kada je zadatak obavljen, točkica se križa. Ako ste odlučili odbaciti zadatak, prekriži se cijela natuknica. Ako ste zadatak odlučili pomaknuti za drugi dan ili u neku od kolekcija, preko točkice nacrtajte strelicu koja pokazuje prema desno. Ako ste zadatak odlučili pomaknuti za drugi mjesec, precrtajte točkicu strelicom koja pokazuje prema lijevo i zapišite zadatak u zapisnik za budućnost.

Više o metodi može se naći na stranici Bullet journal metode https://bulletjournal.com ili surfanjem po internetu. Trenutno postoji cijeli community ljudi koji se koriste bullet journalingom gdje šire svoje ideje i inspiracije na to kako najbolje prilagoditi sebi i iskoristiti sve iz ove metode ili ju čak pretvoriti u pravu umjetnost.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.