Otvoren muzej „Kuća europske povijesti“ u Bruxellesu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Uoči obljetnice Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja, otvoren je novi muzej Kuća europske povijesti u Bruxellesu. Muzej posjetiteljima nudi pregled ključnih trenutaka koji su oblikovali Europu kakvu je danas poznajemo, a nalazi se u samome središtu europske četvrti. Kuća europske povijesti smještena je uz zgradu Europskog parlamenta u art deco zgradi iz 30-ih godina prošlog stoljeća i raspolaže s 4000 metara četvornih izložbenog prostora.

Muzej počinje s grčkim mitom o feničkoj princezi Europi po kojoj je kontinent i dobio ime, a nakon toga posjetitelji mogu pomoću tableta s objašnjenjima na 24 službena jezika Europske unije razgledavati izložene predmete vezane uz događaje koji su obilježili Europu. Riječ je o Prvom i Drugom svjetskom ratu, poratnom siromaštvu i gladi, snažnom gospodarskom oporavku, Hladnom ratu, padu komunističkog režima i željezne zavjese, ratu na prostoru bivše Jugoslavije, procesu europskih integracija od 1957. do danas, sve do odluke Velike Britanije o izlasku iz Europske unije. Razdoblja koja su prethodila tim događajima obrađena su skromnije.

Posjetitelji mogu vidjeti i Zastavu 750, popularnog fiću s ljubljanskim registarskim pločica.

Također, izložen je i pretisak prvog hrvatskog književnog časopisa „Danica ilirska: pervolčtni tečaj, 1835“. Rat na prostoru bivše Jugoslavije većinom je prikazan kroz opsadu Sarajeva.

„Ovo nije samo Kuća europske povijesti, ovo je također dom europskog identiteta. Neki kažu da ne postoji jasan europski identitet. Ja kažem da naš zajednički identitet leži u našim zajedničkim vrijednostima, našem jedinstvu za ljudska prava i protiv smrtne kazne, našoj obrani demokracije i vladavine prava, našem promicanju slobode i solidarnosti“, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Antonio rajani prilikom otvorenja muzeja.

Stalni postav muzeja ima više od 1500 izložaka iz 300-tinjak europskih muzeja, a najveći dio je posvećen 20. stoljeću, dvama svjetskim ratovima i europskim integracijama. Ulaz u muzej je slobodan.

Lana Biljan

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.