Otvoren simpozij „Protuminsko djelovanje”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U utorak, 25.travnja, u Biogradu je otvoren 14. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2017.“. Predsjednik Hrvatskog sabora, Božo Petrov je otvorio simpozij te istaknuo kako je ovaj skup prigodan za razmjenjivanje iskustava i predstavljanje najnovijih postignuća i tehnologija u sustavu protuminskog djelovanja.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Petrov je naglasio kako je učinjen velik pomak u rješavanju problema mina i protuminskog djelovanja s kojim smo se suočili nakon Domovinskog rata te da se broj stradalih od mina smanjuje iz godinu u godinu.

„Stečeno znanje i iskustvo želimo ugraditi u globalni problem mina u svijetu, a upravo je pozicioniranje hrvatskoga sustava protuminskog djelovanja u međunarodnoj zajednici jedan od ciljeva Nacionalnog programa protuminskog djelovanja kao i uklanjanje minske opasnosti s područja Republike Hrvatske do 2019. godine”, izjavio je Petrov.

Na ovogodišnjem simpoziju razgovaralo se o rezultatima u području protuminskog djelovanja, globalnim sigurnosnim izazovima, odnosno većem korištenju improviziranih eksplozivnih naprava te 20. godišnjici potpisivanja Ottawske konvencije.

Republika Kolumbija i Kraljevina Norveška ove su godine zemlje partneri s kojima je Hrvatska započela suradnju u razminiravanju prije pet godina.

Nikola Pavković iz Hrvatskog centra za razminiravanje (HCM) govorio je o sudjelovanju pirotehničara u razminiranju Kolumbije te kako su naša oprema, radna odjeća i obuća u Kolumbiji plasirani zahvaljujući upravo njihovoj suradnji. Dodao je i da oni u Kolumbiji predstavljaju i hrvatsko gospodarstvo.

Ovaj međunarodni simpozij je tijekom godina postao vrlo posjećeni svjetski skup posvećen protuminskom djelovanju. Ove je godine u Biograd stiglo 150-ak sudionika iz čak 30 zemalja svijeta.

Arijana Petek

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.