Pad Ivice Todorića

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Najveći koncern u Hrvatskoj, tvrtka Agrokor Ivice Todorića, koja zapošljava desetke tisuća građana i o kojoj ovisi skoro cijelo hrvatsko gospodarstvo, prolazi kroz neviđenu krizu. Kriza Agrokora koja traje posljednja dva mjeseca, kulminirala je proteklog tjedna i tako uzdrmala cijelu Hrvatsku.

Ozbiljni problemi započinju u siječnju 2017 godine, kada na vidjelo izlazi dugogodišnje nakupljanje dugova Agrokora. Financijska agencija Moody’s tada snižava kreditni rejting Agrokoru i predviđa veliku vjerojatnost bankrota. Razlog tomu je nakupljanje dugova i kamata, a sve je započelo kreditom od 485 milijuna eura koji je Todorić podigao 2014. za kupnju trgovačkog lanca “Mercator”. Mnogi ekonomski stručnjaci predviđali su tada kako će taj potez dovesti tvrtku do prevelikog zaduženja i propasti.

Ukupan dug Ivice Todorića i sada ostaje nepoznanica. Naime, Porezna uprava štiti Agrokor i njegov dug ostaje zakonska porezna tajna. Ipak, procjenjuje se kako samo dobavljačima duguje 16 milijardi kuna te ruskim bankama VTB i Sperbank oko 1,3 milijarde eura te da tako ukupan dug doseže i do skoro 4 milijarde eura.

No, postavlja se pitanje kako je došlo do akumuliranja duga tolikog razmjera bez ikakve intervencije godinama?

Razlog je u nepravilnom vođenju poslovnih knjiga kroz duže vremensko razdoblje što je dovelo do toga da se dug gomilao, a nigdje nije prikazivao

, pojasnio je zamjenik ruske banke VTB Jurij Solovljlev.

Nakon snižavanja rejtinga, i vlada je počela pratiti situaciju s Agrokorom. Kako nije bilo ponuđenog rješenja od veljače, a pritisci od Rusa i dobavljača počeli su se povećavati, došlo je do rapidnog pada dionica krajem ožujka. Tako je proteklog tjedna došlo do “potresa” na domaćoj burzi.

Također, dobavljači počinju stezati obruč oko Agrokora. Započinje blokada Agrokorovih tvrtki.

Prva je tvrtka Orbico u četvrtak započela prisilnu naplatu Agrokora zbog duga od 13 milijuna kuna. I ostali počinju tražiti prisilnu naplatu. Agrokor najviše duguje tvrtkama Adris (100 mil. Eur), Vindija (53 mil. Eur), Franck (93 mil. Eur) i Krašu (40 mil eur). Tako je Fina u petak blokirala najveće tvrtke Agrokora: Ledo, Jamnica, Konzum, Tisak, Zvijezda,Velpro.

U petak doneseni su prijedlozi za konačno rješenje. Vlada je predložila zakon o sistemskim tvrtkama koji će omogućiti izvanredan postupak uprave u slučaju tvrtki s više od 5 tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna. Tako će se putem Vlade kao privremenog upravitelja pomoći velikim tvrtkama koje su ključne za razvijanje i održavanje hrvatskog gospodarstva kada se nađu u financijskim poteškoćama.

Također, bankari su dogovorili standstill sporazum koji bi trebao biti potpisan u ponedjeljak 3 travnja. Vodeći financijski vjerovnici Agrokora – Erste banka, PBZ, Sperbanka,VTB, Zagrebačka i Raiffeisenbanka dogovorili su standstill aranžman. Ovaj aranžman predviđa trenutno mirovanje, odnosno obustavlja naplatu starih potraživanja, ali uključuje redovnu naplatu novih. Ključni dio sporazuma obuhvaća i odlazak Ivice Todorića. Traži se potpuna rekonstrukcija uprave Agrokora s novim glavnim direktorom na čelu i novim stručnjacima.

Problem nastaje u suglasnosti dobavljača koji bi ovime trebali povući prisilnu naplatu koju aktivirali prošli tjedan. Dobavljači su poručili kako je potrebna državna pomoć za usuglašavanje konačnog sporazuma.

Deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države

, kazao je Josip Budimir, član uprave Francka.

Svi konačni detalji standstill sporazuma, koji je trenutno ključan za cijelu kriznu situaciju u Agrokoru, bit će poznati idućeg tjedna. Također, čeka se i pristanak svih vjerovnika, ali i države koja će odigrati najvažniju ulogu u dobivanju ovog sporazuma za spas Agrokora.

Maša Petranović

Izvori: hina.hr, dnevnik.hr, hr.n1info.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.