PAD ZAPOSLENOSTI U STUDENOM

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u Hrvatskoj krajem studenog prošle godine bilo 1,36 milijuna zaposlenih odnosno 1,1 posto manje nego mjesec dana ranije. To je ujedno i mjesec kada je broj zaposlenih pao četvrti mjesec zaredom na mjesečnoj razini. Podaci su u skladu sa sezonskim kretanjima, s obzirom na to da zaposlenost uobičajeno pada krajem ljeta, odnosno nakon turističke sezone, prenosi Lider.

 

Izvor: Pixabay.com

Po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti od 19 skupina djelatnosti, u studenom je broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao u njih 14. Najviše je pao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, za 9 posto, a pad od 4,7 posto imaju ostale uslužne djelatnosti. Najveći porast doživio je broj zaposlenih u obrazovanju, i to za jedan posto, prenosi Lider.

 

Lider navodi kako na godišnjoj razini u studenom je zabilježen pad zaposlenosti u 14 od 19 djelatnosti, najviše u uslužnim djelatnostima (6,2 posto), a najviše je porastao broj zaposlenih u poljoprivredi (1 posto). Od ukupnog broja zaposlenih najveći dio čine zaposleni u pravnim osobama, kojih je krajem studenog bilo 1 posto manje nego prethodnog mjeseca, odnosno 1,159 milijuna. U obrtu i slobodnim profesijama bilo je 184.675 zaposlenih, odnosno 1.7 posto manje nego mjesec dana prije. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika u studenom je bilo 0,2 posto manje nego mjesec ranije.

Izvor: Pixabay.com

 

U prerađivačkoj industriji koja zapošljava najveći broj radnika, broj zaposlenih je u studenom na mjesečnoj razini porastao za 0,2 posto, a na godišnjoj pao za 1,4 posto. Trgovina na malo i veliko, koja zapošljava oko 185,2 tisuće radnika, u studenom je zabilježila pad na mjesečnoj razini za 1,4, a na godišnjoj za 2,9 posto. Na godišnjoj razini u studenom broj zaposlenih u pravnim osobama ukupno je smanjen za 1,9 posto, prenosi Lider.

 

Krajem studenog nezaposlenih je bilo 188 tisuća, što je 4,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku koje je preuzela od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tako je stopa registrirane nezaposlenosti u studenom s 11,6 porasla na 12,1 posto, prenosi Lider.

 

Arijana Petek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.