PAMETNI JASTUK IZ HRVATSKE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: lio.hr

 

Senzori, alarm, SOS gumb, glazba, bilježenje podataka o snu, priključci… sve to dolazi s prvim hrvatskim pametnim jastukom kojeg izrađuje osječki LIO.

 

Znamo da je kvalitetan san neophodan za zdravlje, normalno funkcioniranje u životu i učinkovito izvršavanje dnevnih zadataka. Također, trećinu života provedemo u snu pa je izuzetno važno kako spavamo, da budemo odmorni, ali i da ne ometamo druge našim alarmom za buđenje. San se ne definira samo po dužini, nego i kvaliteti.

 

Pametni jastuk koji je proizvela ova hrvatska tvrtka nudi nam kontrolu sna i detektira  eventualne probleme a temeljen je na njihovom memory jastuku Eliteform Silver. Putem mobilne aplikacije (dostupne za android i iPhone) spojene sa senzorima ugrađenima u LIO pametni jastuk, korisnici mogu pratiti postotak laganog sna, postotak dubokog sna (REM faza), imati ocjenu kvalitete sna i biti obaviješteni ako je došlo do hrkanja. Uz to, ovaj jastuk omogućuje reprodukciju glazbe konduktivnom tehnologijom.

 

„Glazba se reproducira konduktivnom tehnologijom preko kosti lubanje, ne ide na uho, što znači da je čuje samo onaj tko leži na jastuku pa ne ometamo partnera dok slušamo glazbu. Ni alarm ne čuje nitko osim nas pa ne budi i druge u sobi“, otkriva Vlado Radić, direktor i vlasnik tvrtke LIO.

 

Izvor: lio.hr 

 

Nije nužno da glazba svira cijelu noć jer se na posebnom tajmeru može namjestiti automatsko isključivanje za, primjerice, 15 minuta. Jastuk omogućuje i reprodukciju u aplikaciju ugrađenih binauralnih zvukova, koji se isto reproduciraju konduktivnom tehnologijom, kroz dva zvučnika. Ti zvukovi pružaju mirniji san, opuštaju i omogućuju da lakše zaspimo. Ako vam pozli ili zatrebate hitnu pomoć, pritisnut ćete SOS gumb u sklopu aplikacije i tako pozvati unaprijed uneseni telefonski broj.

 

Tkanina na jastuku ima ione srebra, što sprečava stvaranje bakterija, grinja i neugodnih mirisa, lako se skida te je periva na  60 stupnjeva. Pametni jastuk nema bateriju te se puni priključivanjem na mobilni uređaj. Serijska proizvodnja pametnog jastuka počinje za dva do tri tjedna a njegova je cijena 1 200 kuna.

 

Tekstil LIO d.o.o. je tvrtka s dugom tradicijom čija povijest seže u davnu 1901. godinu kada je osnovana tvornica za preradu lana i kudelje. Od 1973. godine LIO započinje s intenzivnom rekonstrukcijom i modernizacijom te prati najsuvremenija dostignuća i inovacije s područja tekstilne industrije i uvodi najnoviju tehnologiju, osobito u proizvodnji jastuka i pokrivača. LIO je smješten u Osijeku te izvozi uglavnom u BiH i Srbiju, a na svjetsko tržište želi iskoračiti upravo pametnim jastukom. Nedavno su proizveli i najveći hrvatski jastuk. Dimenzije jastuka su 237 cm x 300 cm, a teži 30 kilograma. Poticaj za proizvodnju ovog mega jastuka bio im je skrenuti pozornost javnosti na proizvodne mogućnosti hrvatske tekstilne industrije te na važnost kvalitetnog i zdravog sna za ljudsko zdravlje. Jastuk će za Uskrs biti darovan Osječkom vrtiću Nevičica.

 

Lara Lovrek

Izvori:

http://www.lio.hr/

https://geek.hr/clanak/postoji-hrvatski-pametni-jastuk/

https://www.vecernji.hr/techsci/ovo-je-prvi-hrvatski-pametni-jastuk-1235326

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.