PAMETNI SATOVI – ZAŠTO IH (NE)KUPITI

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dosadilo vam je nošenje tradicionalnih satova ili jednostavno želite dopuniti svoju kolekciju gadgeta nekom zgodnom stvarčicom? Na tržištu se posljednjih godina vodi borba za vaše zapešće.  Velike kompanije poput Apple, Samsung, Huawei marljivo rade na pametnim satovima kako bi u što praktičnijem obliku servirali objave, aplikacije i druge funkcije poput čitanja poruka, slušanja glazbe, poziva. Bez obzira na mogućnosti i dizajn, glavni je cilj ovih naprava da vam uštede vrijeme te daju što više informacija na što lakši i brži način. Naravno, prije kupnje je dobro odrediti vaše potrebe ali i budžet te se informirati o raznim segmentima. Provjerite na što svakako trebate baciti oko.

Izvor: Pixabay

 

Možda je najvažnije obratiti pozornost na trajanje baterije te kompatibilnost uređaja s operativnim sustavom odnosno vašim smartphoneom kako biste 100 posto iskoristili mogućnosti pametnog sata.

Sljedeće; ekran. LCD ili AMOLED ekran? Bogatije boje su i veće opterećenje za bateriju koja u većini slučajeva traje dan do dva. Pametni su satovi poprilično ograničeni u svojim dimenzijama. Smartphone od 6 inča možete spremiti u džep ili torbicu, ali sat je uvijek na ruci i smetat će ako je prevelik. Na takvim je ekranima daleko teže upravljati sučeljem preko ekrana na dodir pa je možda najbolje rješenje kombinacija fizičkih gumbi i touchscreena.

Uloga je dobrog pametnog sata da vas upozori na nadolazeći poziv, email ili SMS poruku i to vibracijom ili zvukom kako biste diskretno vidjeli trebate li se odmah hitno javiti, odgovoriti na poruku ili to možete učiniti kasnije. Pa ipak, nije pristojno stalno visiti na mobitelu za vrijeme predavanja! Također, pogledajte da li je sat dovoljno pametan za integraciju s društvenim mrežama.

Prije kupnje svakako provjerite koliko aplikacija ima sat koji namjeravate kupiti te ima li aplikacije za sve što vam treba. Ovdje svakako prednjači Apple Watch s preko 20 tisuća dostupnih aplikacija.

Sve više proizvođača pametnih satova pokušava u svoje proizvode uklopiti funkcije pametnih narukvica ( fitness trackera ) poput mjerenja rada srca, GPS modula i glasovnih naredbi pa razmislite dodatke želite imati na svojoj novoj igrački.

Izvor: Pixabay

Naposljetku, cijena. Naravno, ona ovisi o modelu, dodacima i mogućnostima. Većina se satova na našem tržištu nalazi u rasponu od 1500 do 4000 kuna. A ako „pare nisu problem“ vjerojatno će vas zanimati neki od najboljih (i najskupljih) modela u 2017. godini: Apple Watch Series 2, LG Watch Sport ili pak Samsung Gear S3.

S druge strane, zbog ograničenih dimenzija, ograničene su i mogućnosti prikaza, te samim time i opća upotrebljivost pametnih satova. Male sićušne aplikacije svakako izgledaju slatko no koliko su uistinu upotrebljive? Uz to, razlika u vremenu koje je potrebno za izvlačenje smartphonea iz džepa i gledanje tih istih poruka na satu, iznosi nekoliko sekundi. Uzimajući još u obzir činjenicu da pametne satove sve manje nose oni koji su ih kupili, na svakome je da pojedinačno procjeni omjer uloženog i dobivenog.

Izvor: YouTube

Lara Lovrek

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.