Panama Papers- dokaz da istraživačko novinarstvo i dalje postoji

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Vijest koja je potresla cijeli svijet početkom tjedna je zasigurno Panama Papers afera. Riječ je o osnivanju fiktivnih tvrtki u poreznim oazama koje postoje samo na papiru.

infografikaNjihova svrha je protok novaca. Bogataš zaduži neku osobu od povjerenja da angažira odvjetničku tvrtku koja posluje sa offshore tvrtkama. Oni će osnovati tvrtku koja postoji samo na papiru, ali i dalje ostvaruje profit. Ono što je posebno u ovoj aferi je da se sve odvijalo kroz četvrtu najveću svjetsku offshore odvjetničku tvrtku Mossack Fonseca. Iako nitko ne zna tko je izvor svih ovih informacija, taj isti se obratio Süddeutsche Zeitungu te im ponudio pristup svim informacijama. Kada su shvatili opseg cijele te afere, Süddeutsche Zeitung je odlučio podijeliti sa International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ). Putem tog konzorcija, stotinjak novinskih redakcija koji su njihovi partneri je dobilo pristup tim podacima te im pomoglo u razotkrivanju cijele afere. Među tim partnerima nalaze se i The Guardian te The BBC.

Anonimni izvor je dostavio sveukupno 11.5 milijuna dokumenata, ukupne veličine od 2.4 terabyte-a informacija. Više od 400 istraživačkih novinara sudjelovalo je u istraživanju te gomile podataka. Razotkriveno je da se ukupno 12 nacionalnih lidera od ukupno 143 političara uključenih u aferu koristilo tim offshore poreznim rajem. Neka od imena koja se spominju su i Vladimir Putin, Nawaz Sharif te otac premijer Davida Camerona. Ostavka premijera Islanda Sigmundura D. Funnlaugssona govori koliko je važan rad istraživačkih novinara.  Koliki je razmjer ove afere, možete vidjeti na interaktivnoj karti. Prema toj karti, postoje i ljudi iz Hrvatske koji su umiješani u Panama Papers. Spominju se tri tvrtke, tri klijenta i čak 22 dioničara.

Iako mnogi tvrde da se novinarstvo svelo na objavljivanje ”vijesti” iz showbussinesa, ovo je dokaz da istraživačko novinarstvo i dalje postoji.

 

Marijana Krištof

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.