PANIKA NA BALIJU: ZBOG AKTIVNOG VULKANA POČELA MASOVNA EVAKUACIJA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Indonezijski otok Bali, zadnjih se nekoliko dana suočio s evakuacijom četrdeset tisuća stanovnika uzrokovanu strahom od erupcije vulkana. Vulkan imena Agunga za vikend 25. i 26. studenog, počeo je izbacivati pepeo i dim 4000 metara u zrak zbog čega su policija i vojska okolnim stanovnicima dijelili maske, te naredili evakuaciju, prenosi Dnevnik.

Pixabay.com

Iako je zona od isključenja vulkana smještena na 75 kilometra od popularnog turističkog odredišta Kuta, pretpostavlja se da će zbog opasnosti od erupcije vulkana biti evakuirano čak 100.000 ljudi.

Indonezijska vlada proglasila je razinu uzbune na maksimum, te naredila zatvaranje međunarodne zračne luke ”Ngurah Rai International Airport” na koju je ovih dana trebalo sletjeti i odletjeti preko deset tisuća turista. Glavni razlog nemogućnosti polijetanja je pokazatelj da su zračni koridori puni vulkanskog pepela koji je veoma opasan za avione.

”Razina uzbune od vulkana podignuta je na maksimalnu razinu” izjavio je Gede Suandika, visoki dužnosnik Nacionalnog centra za vulkanologiju. Suandika je nadodao kako se osjete stalne trešnje zbog kojih je najsigurnije evakuirati okolno stanovništvo.

Javnosti se obratio i geolog Mark Tinagy koji je objasnio kako je upozorenje podignuto na razinu četiri zbog toga što se vulkan nalazi u magmatskoj erupcijskoj fazi. Točnije, vidljiv je sjaj lave, pa stoga nije ni čudno što se povremene eksplozivne erupcije mogu čuti i na udaljenosti od 12 kilometra, objašnjava Dnevnik.

Zbog mogućnosti katastrofe vulkana Agunga, maksimalna razina uzbune podignuta je 22. rujna ove godine kada je otok napustilo preko 130.000 ljudi, no krajem mjeseca listopada cijela situacija se smirila. Posljednja velika erupcija vulkana Angunga dogodila se 1963. kada je poginulo oko 1100 ljudi.

 

Astrid Čada

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.