Papa Franjo zahtjeva eliminaciju nuklearnog oružja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Povodom početka konferencije u New York-u o pitanju nuklearnog oružja papa Franjo je u utorak pozvao Ujedinjene Narode da usvoje zabranu nuklearnog oružja. Opća skupština UN-a počela je pregovore o zabrani nuklearnog oružja u ponedjeljak. Iako bez sudjelovanja nekih od ključnih zemalja.

Prva i za sad jedina žrtva atomskih bombi je bio Japan koji je prije više od 70 godina izgubio oko 140 tisuća ljudi u napadima na Hirošimu i Nagasaki. Usprkos svemu pitanje nuklearnog oružja je tek sad stavljeno na dnevni red.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Sile poput Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska nalaze se među onima koji bojkotiraju pregovore, a opravdanje su našli u tvrdnji da je zabrana nuklearnog oružja u današnjem kriznom dobu nerealna.

Papa se izjasnio pak na drugačiji način, osim „nuklearnog odvraćanja“ on predlaže potpunu zabranu. Međunarodna zajednica je pozvana da usvoji dugoročnu strategiju za ostvarenje mira i stabilnosti i odrekne se kratkovidna pristupa rješavanju problema nacionalne i međunarodne sigurnosti”, rekao je.

Dok je pak Nikki Haley, američka zastupnica u Ujedinjenim Narodima, rekla da najviše i za svoju obitelj i sve ostale želi da žive u svijetu u kojem nema nuklearnog oružja. Dodala je kako treba biti realan i zamisliti se bi li zaista Sjeverna Koreja pristala na takvu zabranu.

Papa i dalje stoji pri svojoj tvrdnji te smatra kako treba izbjegavat “uzajamne optužbe i polarizaciju koje ometaju dijalog umjesto da ga ohrabruju”.

Opća skupština UN-a je sa 113 glasova u prosincu usvojila rezoluciju o početku pregovora o sastavljanju “zakonski obvezujućeg dokumenta za zabranu nuklearnog oružja, što bi dovelo do njegove potpune eliminacije”. Sve članice su pozvane da sudjeluju.

Dora Nizić

Izvori teksta: hina.hr i index.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.