PEAKY BLINDERS – nova sezona starih gangstera

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Peaky Binders ili u prijevodu „Britvaši“ je dramska serija producentske kuće BBC. Seriju je napisao i kreirao Steven Knight koji je izvanredno uklopio povijesna i kriminalistička obilježja, te radnju smjestio u Birmingham 1919. godine u poslijeratno razdoblje. Braća Shelby su opasni gangsteri koji imaju prevlast nad dijelom Birminghama, Small Heath i svoju imovinu zarađuju ilegalnim putem – kockanjem i klađenjem u prizemlju njihove kuće. Cilj im je legalizirati poslove i postati dio elite grada. Do legalizacije poslova dolaze na sve moguće načine, a ponajviše kriminalnim putem. Naziv „Britvaši“ dobili su po svom zaštitnom znaku – žiletu koji je ušiven ispod kape koju nosi svako tko je član bande, a služi im kao oružje.

Peaky Blinders je gangsterska organizacija koju vode braća Shelby, na čelu s Thomasom Shelbyem. On je vođa organizacije koji vode sve poslove i ima sve ovlasti, a titula ratnog heroja i sjećanje na dane provedene u ratu zadaje mu noćne more. Zajedno sa svojom dvojicom braće obavlja ilegalne poslove, a najmlađeg Shelbya uče pravilima svog posla. Veliku ulogu u seriji i poslu ima njihova tetka Polly, koja je braći Shelby utjelovila i majku i oca žrtvujući se za njih u brojnim situacijama, te unutar organizacije vodi posao blagajnice. Thomasova hladnokrvnost staje onog trenutka kad se u njihovoj pivici zaposli lijepa Grace, gdje serija dobiva potpuno novu dimenziju.

Steven Knight je u seriju unio izvanrednu temu koja se provlači kroz svaku sezonu, na drugačiji način. Zatim likovi koji su karakterno potpuno različiti, a ipak tako dobro utjelovljeni. Scene koje se vežu jedna za drugu su neočekivano realne, a kemija između likova toliko je snažna i teško je zamisliti da je to sve zapravo gluma. To dokazuje i nagrada za najbolju dramsku seriju 2018. godine i mjesto pri samom vrhu na ljestvicama najboljih svjetskih serija. Serija zasad ima četiri sezone po šest epizoda u trajanju od sat vremena i definitivno je jedna od serija s kojom ćete provesti duge jesenske večeri. Peta sezona se još uvijek snima, a emitiranje se očekuje već na početku 2019. godine.

 

Josipa Blačić

.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.