Pet lekcija o PR-u koje možemo naučiti iz života Stana Leeja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Ovog mjeseca, svijet je zadesila vijest o smrti američkog utemeljitelja modernih stripova i jednog od najvećih strip scenarista, Stan Leeja, u 96. godini života. Ovaj legendarni tvorac Marvelovih superjunaka stvorio je jedne od najpoznatijih fiktivnih likova na svijetu kao što su: Spider-Man, Hulk, Iron Man i X-Man te mu donijeli svjetsku popularnost, piše magazin.hrt.hr.

 

Izvor: Magazin.hrt.hr

 

Putem svojih stripova zalagao se protiv netolerancije, diskriminacije i društvenih predrasuda, navodi magazin.hrt.hr. Voljeli su ga i mlađi i stariji, a svijet njegovom smrću nije izgubio samo velikog humanitarca, već i vrsnog pisca, umjetnika i poduzetnika. Iz njegovog dugotrajnog opusa djelovanja, mnogi pisci, PR stručnjaci i menadžeri mogu uvelike naučiti o Leeovim lekcijama uspješnosti storytellinga i PR komunikacije primjenjujući  njegove savjete u vlastitu praksu.

 

Izvor: Flickr.com

 

Stan Lee prepoznao je svoje superjunake kao sredstvo kojim će izravno utjecati na mijenja ljudi. Nije se bojao javno istupiti i razgovarati o stvarima koje je smatrao važnima za društvo. Kroz priču svojih superjunaka govorio je o kontroverznim temama, problemima društvene nepravde i rasizmu, piše magazin.hrt.hr. Ovakva iskrenost donijela je njemu, njegovim junacima i kompaniji milijune obožavatelja i učinila njegove likove autentičnima i bliske čitateljima. Jednako tako, PR-ovci, menadžeri i pisci, trebali bi uvijek biti spremni javno istupiti i govoriti o problemima koje smatraju bitnima za društvo, odnosno organizaciju. Transparentnost i iskrenost komunikacije uvijek je cijenjena, pogotovo među potrošačima.

 

PR stručnjaci i menadžeri trebali bi izbjegavati praksu zataškivanja svojih neuspješnih poruka ili akcija. Važno je da uoče vlastite pogreške te pokažu javnosti spremnost i način na koji će prevladati kriznu situaciju. Tijekom popravka ugleda vlastitog branda ili organizacije,  bitno je da ne zanemaruju svoje nedostatke ili mane, već da ih naprave u svoju korist, piše ragan.com. Lee je dobro još to naučio u počecima svog rada kada je svojim superjunacima odlučio dati ljudske osobine. Shvatio je kako se savršeno prikazani junaci, bez mana, čine neprirodnima publici i teže se zavole. Zato ih je učinio autentičnijima i bliskim čitateljima kako bi stvorio osjećaj povezanosti, piše magazin.hrt.hr.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Lee je bio poznat po jedinstvenom stilu suradnje s drugim ilustratorima i scenaristima. Međutim, u pojedinim poslovnim suradnjama, zanemario je pripisati zasluge svojim kolegama zbog čega mu je reputacija bila poljuljana. Iz njegova primjera, može se uvidjeti potrebitost za otvorenom suradnjom te da se onima, koji to zaslužuju, prepiše kredibilitet za učinjeno. Navođenje točnih izvora i tuđih zasluga u radu spašava od štetnih optužbi, piše ragan.com.

 

Kros-promocija za Leeja nije bila strana. Svi su Marvelovi junaci živjeli u istom svijetu i mogli su se pojaviti u bilo kojoj priči u bilo kojem trenutku. Razvoj međusobno povezanih priča i likova, što je kod obožavatelja Marvelovih junaka izazvalo veliko oduševljenje, pokazuje da bi jednako tako PR i marketinški stručnjaci mogli prakticirati kros-promociju u kojem ”različite tvrtke udružuju svoje promotivne napore u svrhu ostvarivanja povećane prodaje za svoje komplementarne proizvode”, navodi pozegacv.wordpress.com. Naravno, da bi promocija bila kvalitetna, bitno je prilagođavati sadržaj različitim platformama na kojima se objavljuje.

 

Izvor: Flickr.com

 

Komunikacijski i PR stručnjaci mogu se ugledati na Leeja i po tome što je konstantno radio na izgradnji i promociji svog osobnog branda. Pisao je kolumne izravno se obraćajući svojim obožavateljima te je odradio nekoliko cameo uloga u filmskim adaptacijama svojih stripova, piše ragan.com. Iz ovoga proizlazi da dobri komunikatori moraju imati fokus na publici i osluškivati njezine želje, ali uz to ne zaboraviti i na svoj brand. Napraviti dobar storytelling o brandu, odnosno ispričati priču koja će se prodati i izazvati pozitivne reakcije u ljudima, navodi ragan.com, pola je odrađenog posla te pospješuje rad i ugled. Bitno je da se ne poduzimaju akcije koje ne zadovoljavaju standarde organizacije.

 

Zasigurno, Stan Leeja mnogi će pamtiti po njegovom doprinosu razvoja stripova i poduzetničkom duhu. Međutim, najviše će ostati upamćen zbog svoje kreativnosti i vrsnog pripovijedanja iz kojeg su godinama proizlazi najveći superjunaci, a koji do današnjeg dana ostaju inspiracija mnogim generacijama.

 

Veronika Blažic

 

Izvori:

  1. magazin.hrt.hr (2018) Preminuo Stan Lee, legendarni tvorac najpoznatijih strip junaka https://magazin.hrt.hr/472043/preminuo-stan-lee Pristupljeno: 23.11.2018.
  2. pozegacv.wordpress.com (2018) Promocija https://pozegacv.wordpress.com/projekti/poslovno/promocija/ Pristupljeno: 23.11.2018
  3. ragan.com (2018) 6 storytelling and PR lessons from Stan Lee. https://www.ragan.com/6-storytelling-and-pr-lessons-from-stan-lee/ Pristupljeno: 22.11.2018.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.