Pitch prezentacija – kreativni put do uspjeha

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Rad u medijima i prostoru javne sfere često dovodi do susretanja s pojmom pitch prezentacije ili pitch decka. Ovakav način prezentiranja sadržaja prisutan je u marketingu, odnosima s javnošću, novinarstvu te ostalim srodnim poljima.

 

Izvor: Pexels.com

 

Što je pitch prezentacija?

Pitch deck je prezentacija od 10 do 20 slideova koja služi za predstavljanje svoje tvrtke, poslovnog plana ili startup vizije. Takve prezentacije koriste se u različite svrhe, stoga se i načini njihove izrade razlikuju.

U nekim slučajevima  savjetuje se izrada dvije pitch prezentacije. Jedna koja će sadržavati puno teksta i biti poslana e-mailom, a druga vizualna koja će biti prezentirana. Najčešće se ovakav tip koristi kod startup prezentacija i izlaganja potencijalnim investitorima.

Najvažnije je publici izložiti problem, odnosno cilj projekta, a zatim prijedlog rješenja tog problema. Važno je  uključiti i poslovni model, konkurenciju te opseg tržišta, pojedince koji stoje iza projekta i na kraju skupljanje sredstava. Ključno je naglasiti vlastitu ulogu u cijeloj situaciji te pokazati svoje kvalitete.

Izvor: Pixabay.com

 

Mali savjeti

Glavni cilj pitch prezentacije je prikazati priču i ljude iza određenog projekta te zaintrigirati i emocionalno se povezati s publikom. Prilikom izrade treba poštovati pravilo jedna ideja = jedan slide. Pretrpavanje prezentacije bez ikakvog smisla može ostvariti jedino kontraefekt. Vrlo je bitna priprema prije same prezentacije. Sve podatke navedene u izlaganju važno je prethodno dobro usvojiti.

Najgora stvar koja se može napraviti prilikom prezentacije je previše slideova. Izlaganje treba biti kratko, sažeto i jasno kako bi publika ostala zainteresirana. Uobičajeno vrijeme trajanja jedne prezentacije je tri do pet minuta. Suhoparno čitanje s papira također je velika pogreška. Poželjno je tijekom prezentiranja održavati kontakt očima s publikom. Fotografije i vizuali važan su čimbenik koji drži koncentraciju gledatelja, stoga ne treba pretjerivati s tekstom, a zanemariti slike. Treba se posvetiti odabiru pravih fotografija. One moraju biti dobre kvalitete i ukoliko je moguće autorske. Font na prezentaciji mora biti dovoljno velik da ga mogu pročitati i oni iz zadnjeg reda.

 

Lana Krnic

Izvori:

https://slidebean.com/blog/startups/pitch-deck-presentation-complete-guide

https://pitchdeck.improvepresentation.com/what-is-a-pitch-deck

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.