PIVSKA CRAFT REVOLUCIJA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Što je to tako čarobno u craft pivu? Zašto svi pričaju samo o craftu? Gdje su nestala tradicionalna piva koja su desetljećima vladala hrvatskom pivskom scenom?

Izvor: weedeyedtours.com

Priča o razvoju crafta u Hrvatskoj je vrlo zanimljiva i kompleksna. Krenimo redom.

Pogađate, cijeli trend počeo je u Americi u 70-im godinama prošlog stoljeća, kada su se otvorile prve zanatske tj. craft pivovare. U početku nisu bile tako uspješne i teško su se nosile s konkurencijom velikih tradicionalnih proizvođača koji su kontrolirali cijelo pivsko tržište. No, s vremenom se situacija uvelike promijenila pa se tako craft pivo proširilo na Europu i ostatak svijeta te je sada  udio crafta na tržištu poprilično velik. S obzirom na sve navedeno, craft pive postale su ozbiljna konkurencija komercijalnim pivima.

Što se Hrvatske tiče, naše tržište kasni nekoliko desetljeća za zapadnim svijetom. Osim pivnice Medvedgrad koja kuha svoja piva već od 90-ih godina prošlog stoljeća, možemo reći da se craft scena počela razvijati od 2014. godine pojavom Zmajske pivovare i Nove runde. Iako su na početku ljudi bili skeptični prema takvom pivu i novim stilovima koje do tada nisu probali (u Hrvatskoj je do tada gotovo jedini dostupan bio lager) kroz razdoblje od tri godine Hrvatska se pivska scena značajno promijenila – i to definitivno na bolje. Danas craft u Hrvatskoj zauzima golemi dio tržišta i gotovo da nema pivoljubaca koji ne konzumiraju craft piva. Koliko je situacija ozbiljna govore i potezi koje povlače velike pivske industrije koje su kafićima, barovima i restoranima s kojima imaju ugovor zabranili prodaju craft piva te im nude svoj “craft” koji u tolikoj mjeri ne pripada craftu da bi za to bio potreban jedan zaseban članak.

Možda kasnimo par desetljeća za zapadnim trendovima, ali ono što nam nitko ne može osporiti jest da je hrvatska craft scena u ove tri godine napravila veći iskorak nego mnoge države u deset, pa čak i 20 godina. Danas se u Hrvatskoj pije mnogo različitih stilova, većinom vrlo dobre i odlične pive. Hrvatska danas može s ponosom reći da je ozbiljan igrač u europskim okvirima. Iako imamo puno zanatskih pivovara i teško je sve nabrojati, uz spomenute pionire, danas kao najbolje možemo izdvojiti Garden Brewery, Prvo Viško Pivo, Varionica, LAB Split, Bura Brew Poreč itd.

Izvor: discoversg.com

 

Što se stilova tiče, tu ih je zaista mnogo te je bitno da svatko nađe svoj omiljeni stil, onaj u kojemu će zaista uživati. Da pojednostavimo, ono što karakterizira svaki stil su specifična aroma, sastojci, boja, količina alkohola i IBU (jedinica gorčine). Ono što je kod craft piva također posebno su i etikete, koje su svaka za sebe pravo malo umjetničko djelo koje privlači poglede dok ispijate svoje pivo.

Naposljetku vam jedino preostaje prelazak s riječi na djela – nađite svojeg favorita i ispijte ga u dobrom društvu! Mi predlažemo Imperial brown ale od Viškog piva i Gardenov Pale ale.

 

M. K

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.