”PLAN EVAKUACIJE” TONIJA MEŠTROVIĆA U POGONU JEDINSTVO

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Galeriji Močvara gostovao je umjetnik Toni Meštrović s ambisoničnom 3D zvučnom kompozicijom ”Plan evakuacije”. Njegovu zvučnu kompoziciju, posjetitelji su mogli doći poslušati od 6. do 8. travnja u dvorani Pogona Jedinstvo. Izložba se tematski bavi portretiranjem broda Tijat, Jadrolinijinim putničkim brodom.

ZVUČNO PORTRETIRANJE TIJATA

Tijat je izgrađen 1955. godine, a uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu. Glavne karakteristike tog putničkog broda su motor s jednom propelerom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom mašine koji se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Autor je prikupio njegove zvukove i u galerijski prostor prenio volumen broda. Što točno u ovom slučaju znači da je kompozicija ambisonic 3D, rekao je autor Meštrović za Radio Student.

foto: Marija Čiček

foto: Marija Čiček

”To je zvučna kompozicija, 18-kanalna. Ona je zapravo 3D ambisonic kompozicija. U ovom slučaju se može reći da je to zvučna instalacija. Ambisonic bi značilo da se radi o specifičnom postavu zvučnika koji su postavljeni na tri razine. Tako se postiže trodimenzionalna zvučna slika.”, objasnio je Meštrović.

VOLUMEN BRODA U GALERIJSKOM PROSTORU

Značaj broda je u tome da je to jedan među posljednjima takve vrste na Jadranu. Osim emocionalne dimenzije, obzirom da brod plovi relacijama gdje autor često boravi, Meštrović je bio fasciniran njegovim zvukovima. Prikupio ih je na brodu kada je plovio klasičnom rutom Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice.

foto: www.commons.wikimedia.org

foto: www.commons.wikimedia.org

Autor je upravo na brodu Tijat prikupio zvukove različitim mikrofonima, kontakt mikrofonima i hidrofonima. ”U nekoliko navrata sam vršio različite snimke. Neke su bile multikanalne, sinhronizirane snimke. Naknadno sam još snimao detalje broda. Tako da zapravo snimke koje su rađene s mikrofonima su zvukovi koji su nama svima poznati – zvukovi koji se kreću zrakom. Snimke koje su rađene sa kontakt mikrofonima su one manje poznate vibracije i frekvencije koje se kreću kroz trup broda, kroz oplatu. I, naravno, one koje su snimane hidrofonom – zvukovi koje se dalje kreću kroz more.”, opisao je Meštrović.

SJEDNITE I ZATVORITE OČI

”Zamišljeno je da postoji jedna uzvišena pozicija na kojoj posjetitelji dođu, sjednu, legnu. Tako da su smješteni u sredini tog jednog okruženja sa zvučnicima. Možete zatvoriti oči i slušati kompoziciju koja traje tridesetak minuta. Ona ima početak i kraj, ali nije bitno. Može se ući u bilo kojem trenutku i slušati koliko god vam odgovara.”, rekao je autor.

ISTRAŽIVANJE ZVUKA I VIDEA

Meštrović je primarno audiovizualni umjetnik. Stoga je sasvim prirodna njegova motivacija da prouči zvukove broda. Autor kaže kako mu je upravo zanimljiviji izazov eksperimentiranje sa zvukom nego sa videom.

”Zvuk je nešto što mi je došlo preko videa slučajno ili nesvjesno. U tom zvučnom, akustičnom prostoru ne osjećam se sigurno jer nemam nikakvo muzičko obrazovanje. No utoliko mi je i uzbudljivije i zanimljivije eksperimentirati sa zvukom nego sa videom.”, kaže Meštrović.

Meštrović je 2004. godine završio dvogodišnji poslijediplomski studij na Medienkunst na Kunsthochschule für Medien, Köln. Tamo je istraživao osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. To je činio istražujući video, zvuk i video/zvučne instalacije. Nakon toga se vraća u Hrvatsku i nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim naslijeđem, identitetom i tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije.

Marija Čiček

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.