Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja „Ideja godine“ imaju plan za smanjenje mortaliteta

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.srednja.hr

www.srednja.hr

Pobjednici četvrtog finala natjecanja  „Ideja godine“, ekipa GORTAN-TECH iz Buje, čiji sastav čine Eva Šimec, Maria Djerdjaj i Denis Cvijanović, ovogodišnju su „Ideju godine“ očarali projektom čija je svrha spašavanje života u slučaju prometne nesreće.

Tročlana je ekipa problem povećane smrtnosti u automobilskim nesrećama odlučila riješiti razvijanjem posebnog automobilskog sustava sastavljenog od crne kutije i mobilnog telefona. U slučaju nesreće, koju detektira crna kutija, mobilni telefon poslao bi poziv u pomoć u centralu, a zatim bi ga se preusmjerilo hitnim službama, rekao je Denis Cvijanović, član pobjedničkog tima za portal Srednja.hr.

„Ideja godine“ prvo je hrvatsko ‘business plan’ natjecanje koje je prije četiri godine nastalo suradnjom portala Srednja.hr, Visokog učilišta Algebra i Visokog učilišta Effectus. Natjecanje traži od učenika i učenica srednjih škola da osmisle inovativne ideje i projekte te da ih, uz razradu prikladnog poslovnog plana i prijedloga tehnoloških rješenja, prezentiraju žiriju i javnosti, prenosi Srednja.hr.

Premda se redovito održava već četiri godine, ovogodišnja „Ideja godine“ posebna je ne samo po pobjedničkom projektu koji se uhvatio u koštac sa stvarnim problemom, već i po tome što se ove godine prijavio rekordan broj projekata, od kojih je samo deset dobilo mogućnost ulaska u finale.

Finaliste je izabrao žiri sastavljen od članova ranije navedenih organizatora, a projekte su ocjenjivali u šest kategorija: poslovni plan, tržišna opravdanost ideje , inovativnost i kreativnost ideje, gramatika i pravopis, financijska opravdanost projekta te društvena prihvatljivost ideje.

Pobjednički je projekt doista dao izvrsnu ideju za rješavanje ovog globalnog problema, stoga je nagrada sastavljena od priznanja, certifikata i mogućnosti rada sa stručnim mentorima u ostvarenju ove ideje kao i studijskog putovanja u Europu, otišla u briljantne ruke ovih srednjoškolaca.

Matea Vidić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.