Početkom lipnja Hrvatska primjenjuje novu regulaciju naplate roaming usluga

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Za sve one koji su planirali ljetovanje provesti izvan granica Republike Hrvatske stigla je odlična vijest od 15. lipnja u Hrvatskoj počinje primjena nove regulacije roaminga u EU.

Ovo je zadnji dio slagalice. Od 15. lipnja Europljani će moći putovati diljem Europske unije bez naplate usluga roaminga

, izjavio je nedavno potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, zadužen za digitalno tržište, prenosi portal Index.

Iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) objasnili su kako nova regulacija označava kraj roaminga s drukčijim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi, a koje će od tada biti kao i kod kuće, uz moguće ograničenje podatkovnog prometa po ”domaćim” cijenama. Nova regulacija roaminga u EU tzv. RLAH (engl. Roam Like At Home) znači da će se cijene u roamingu (dakle kada koristite mrežu drugog operatera izvan vaše matične zemlje) od 15. lipnja određivati na osnovu nacionalnih cijena i odnosi se na mobilne pozive, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po cijenama kao kod kuće dok građani putuju po Europi, odnosno između zemalja EU/EEA (članice EU te Norveške, Islanda i Lihtenštajna). Europske institucije dogovorile su da će veleprodajna cijena za glasovne pozive od 15. lipnja moći iznositi najviše 3,2 centa, a za SMS 1 cent, kada je u pitanju podatkovni promet, dogovoreno je postupno smanjenje za predstojeće petogodišnje razdoblje. Od 15. lipnja ove godine za jedan gigabajt naplaćivat će se najviše 7,7 eura, a postupnim smanjivanjem doći će se na prihvatljivih 2,5 eura. Korisnici kod kojih dolazi do limita podatkovnog prometa i naplate od 7,7 eura, bit će obaviješteni od strane svog operatera.

Dogovor o veleprodajnim cijenama nije bilo lako postići jer postoje različiti interesi zemalja članica. Južne članice, koje primaju najviše turista, među njima i Hrvatska, zauzimale su se za što viši cjenovni plafon jer su operateri isticali da moraju puno investirati kako bi mogli pružiti odgovarajuću uslugu za veliki broj turista, dok su sjeverne članice željele što manji plafon, bojeći se, između ostaloga, da operateri ne povećaju domaće cijene kako bi nadoknadili gubitke na roamingu, prenosi portal Index.

Hrvatski zastupnici u Europarlamentu naglasili su kako ova odluka briše granice između zemalja, ali i razliku između istočnog i zapadnog tržišta. Osim toga, ovime se podupire uspostava i funkcioniranje jedinstvenog digitalnog tržišta u cijeloj Europskoj uniji. Ova odluka donijeti će veliki plus i nadolazećoj ljetnoj sezoni, jer će cijena telekomunikacijskih usluga biti još prihvatljivija i našim turistima, koji svake godine dolaze u još većem broju.

Daniela Dolinar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.