Pomoćni kotačići za četveronošce

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Medicina je u 21. stoljeću već toliko napredovala da je spašavanje života svakodnevna stvar. Fokus se sada okreće na poboljšanje kvalitete života, kako za ljude, tako i za njihove životinjske prijatelje. Razne operacije im omogućuju ugodniji život (korekcije čeljusti ili ugradnja novih kukova), no što je s onima za koje je medicina napravila sve što se moglo napraviti? Tu uskaču kreativci koji su došli na ideju da bi i psima kolica sa stražnje šape (a nekima i za prednje) mogla uvelike olakšati kretanje.

Ilustracija/Marija Edita Feldi

Ljubimaca s ovakvim pomoćnim kotačićima ima i u Hrvatskoj i to u azilima Noina Arka u Zagrebu i azilu Udruge Pobjede u Osijeku. Iako je Arka azil za ranjene pse koja djeluje na području Zagreba, trenutno imaju samo jednog takvog štićenika u svom azilu – malu raketicu Boruta. No iz udruge Pobjede ih je bilo toliko da ih ne mogu sve nabrojati. Oni su dio svojih kolica dobili od lokalnog gospodina Davora Kezića. Izradio ih je od PVC cijevi, a prva kolica napravio je za malog psića Martina. Sva kolica koja je azil dobio od gospodina Kezića bila su donacija.

Foto: Udruga Pobjede

No za neke pse je trebala drugačija oprema. „Neka smo naručivali iz Nizozemske jer su određenim psima bila potrebna veća kolica s većim sportskim kotačima koja bi im pružila kvalitetan život“ objašnjavaju iz Udruge Pobjede. „Kolica moraju biti od laganih, ali čvrstih materijala, poput aluminijskih cijevi i neoprenskih oslonaca, a sama izrada traje nekoliko dana“ dodaju. Za takva kolica se moraju slati određene specifikacije, poput traženih mjera psa i nekoliko fotografija. „Mislim da je cijena bila oko 250-300 funti tada, ali to ne znamo sa sigurnošću, jer smo kolica dobili donirana“ objašnjavaju iz azila.

Foto: Udruga Pobjede

Skoro svi njihovi štićenici imaju kolica samo za stražnje nogice, osim dame Lady. „Njoj je kralješnica jako okoštala pa su joj udomitelji dali izraditi kolica koja joj podupiru cijeli trup, a njezina udomiteljica ju nekada i prošeta u nosiljki specijalno izrađenoj za nju“ doznajemo od udruge Pobjede. Ipak, najdraži trenutak im je onaj kada se njihove male raketice udome. „Svi su naši psi u kolicima pronašli domove i to nam je najbitnije, jer Azil nije prikladno mjesto za njihove potrebe“ dodaju iz azila.

Foto: Udruga Pobjede

Malina, Ari, Stevo, Brenda, Martin, Lavrena, Lady, Biserka, Valentino, Anđelo i Bronson sada koji se prvo mora oporaviti od operacije kralješnice, pa će se onda dogovarati za kolica. Svi su oni dobili novu priliku za stajanje, hodanje, trčanje i igranje zahvaljujući revolucionarnoj ideji kolica za životinje. Znate kako se kaže – jedan maleni korak za čovjeka, ali ogroman skok za njegovog najboljeg prijatelja.

Ilustracija/Marija Edita Feldi

Marija Edita Feldi

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.