Ponovno rođena

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nakon prvotnog neuspjeha na automobilsku scenu vratio se automobil koji je u klasu luksuznih, sportskih limuzina uveo hibridni pogon i još pokoju novost. Riječ je o ‘Fisker Karmi’, automobilu predstavljenom 2011. godine koji je trebao uvesti tehnološku i dizajnersku revoluciju u luksuzni segment vozila, ali je spletom nesretnih okolnosti završio svoju karijeru već 2013.
Nakon propasti tvrtke ‘Fisker’, kineska je tvrtka ‘Wanxiang’ otkupila preostalu imovinu Fiskera u veljači 2014. godine te radila na usavršavanju postojećeg modela automobila što je rezultiralo ‘ponovnim rođenjem’ ‘Karme Revero’, od sad bez imena ‘Fisker’.
Dizajnerski, automobil nije doživio veće izmjene. I dalje plijeni pozornost dugačkim poklopcem motora sprijeda, ekstremno niskom bočnom siluetom i kratkom stražnjicom. Izgleda jednako elegantno i sportski kao u vrijeme kada je predstavljen. U krov su i dalje ugrađene vidljive solarne ploče koje su sjajan ‘futuristički’ detalj, ali i velika pomoć pri punjenju baterija.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Veće su promjene oku nevidljive. Pogonski sklop automobila koncepcijski se ne razlikuje od prethodnika, ali je učinkovitost i tehnologija unaprijeđena. Benzinski je motor s 260 konjskih snaga ostao isti, ali je zato električni sklop prošao izmjene. Uz mogućnost bržeg punjenja, električni je motor sada sposoban samostalno pokretati automobil do 80 kilometara. Uz to, povećan je i kapacitet ugrađenih baterija. Kada se isprazne, uključuje se benzinski motor koji pokreće automobil i ujedno služi kao generator i tako puni baterije. Poboljšane su i performanse automobila koji je sada sposoban stići do brzine od 100 km/h za 5.4 sekunde.
Napredak se očituje i u unutrašnjosti gdje dominira veliki zaslon osjetljiv na dodir čiji je ‘software’ u potpunosti reprogramiran. Sistem je postao jednostavniji te možete upravljati audio sustavom, navigacijom i nizom raznih postavki automobila bez poteškoća. Unutrašnjost i dalje krase samo prirodni materijali poput brušenog otpadnog drva i prave ali održive kože (‘low-carbon’) što pokazuje da se još uvijek vodi računa o okolišu i održivosti.
Nova-stara ‘Karma Revero’ dostupna je po početnoj cijeni od 130 000 dolara.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Vanja Hozmec

 

Izvori:
https://www.karmaautomotive.com/revero
http://www.autoblog.com/2016/09/08/2017-karma-revero-130000-more-details/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.