POSEBNA DODJELA ZLATNIH GLOBUSA: SVE GLUMICE OBUKLE CRNE HALJINE, KAKO BI SKRENULE POZORNOST NA PROBLEM SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prestižna dodjela filmskih nagrada Zlatni globus ove godine prošla je u posebnom tonu – borbe protiv seksualnog zlostavljanja žena na radnom mjestu. Nakon što je nedavno producent Harvey Weinstein (65) raskrinkan kao “seksualni predator” i optužen za seksualno napastovanje holivudskih glumica, krenule su kampanje u borbi protiv tog problema. Prvi važan događaj nakon razotkrića Weinsteina, bila je upravo ova svečana dodjela. Holivudske glumice zato su ovom prilikom sve došle obučene u crninu kako bi skrenule pozornost na prisutan problem seksualnog zlostavljanja, prenosi jutarnji.hr.

Pixabay.com

Pokrenuta je i inicijativa “Time’s up”(Vrijeme vam je isteklo”) koja ima za cilj suzbiti seksualno zlostavljanje, omalovažavanje i diskriminiranje žena u zabavnoj industriji, ali i u svakoj profesiji. U kampanju su se aktivno uključile glumice poput Natalie Portman, Meryl Streep, Emme Watson i drugih. Bedževe ove inicijative nosile su brojne gošće glamurozne dodjele.

 

Vrhunac večeri po mnogima je bio govor voditeljice Oprah Winfrey, koja je primila nagradu ‘Cecil B. DeMille’ za životno djelo. Upravo je Oprah i prva crnkinja koja je dobila ovu nagradu, prenosi jutarnji.hr. Svojim emotivnih govorom zaslužila je ovacije publike, a brojni su i pustili suzu. “Reći našu istinu najmoćnije je oruđe koje imamo. Posebno sam ponosna i inspirirana svim ženama koje su osjetile da su dovoljno jake da dignu glas i podijele svoje osobne priče”, izjavila je Oprah, kako prenosi jutarnji.hr. Spomenula je i Recy Raylor, ženu koja je 1944. silovana pod prijetnjom oružjem, čija je sudbina pokrenula Afroamerikance diljem Amerike na borbu za prava i u čemu su konačno i uspjeli. Govor je postao toliko popularan na internetu da ljudi na društvenim mrežama žele da Oprah bude sljedeća predsjednica SAD-a. Na Twitteru se viralno širi hashtag #Oprah2020 u znak potpore toj ideji.

 

Dodijelile su se nagrade u ukupno 25 kategorija – 14 filmskih i 11 televizijskih, prenosi 24sata.hr. Drama “Tri plakata ispred Ebbinga u Missouriju” odnijela su čak četiri nagrade, za najbolju dramu, najbolji scenarij, najbolju glumicu (Frances McDormand) i najboljeg sporednog glumca (Sam Rockwell), prenosi jutarnji.hr. Televizijske nagrade u najvećem broju otišle su ekipi miniserije “Velike male laži”. Tu su globuse za glumu dobili Nicole Kidman, Laura Dern i Alexander Skarsgard. Producentica serije Reese Whiterspoon održala je također jedan od najzapamćenijih govora na dodjelu. “Žene, čujemo vas, vidimo vas i ispričat ćemo vaše priče. Zajedno smo jače” rekla je Reese, prenosi 24sata.hr.

 

Maša Petranović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.