Posljednje zbogom gosponu Fuliru! (14.02.1930.-07.04.2017.)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ljubitelje hrvatskog filma zasigurno je rastužila vijest o smrti legendarnog glumca Relje Bašića. Ipak, i oni koji nisu toliko upoznati s hrvatskom kinematografijom znaju glumca koji je u filmu “Tko pjeva zlo ne misli” redatelja Kreše Golika utjelovio ikoničnog gospona Fulira.

Relja Bašić preminuo je prošli tjedan u 87. godini života. Glumac je posljednje godine svoga života proveo zatvoren u stanu, jer je nakon nekoliko operacija postao skoro nepokretan.

foto: www.klasiktv.com

foto: www.klasiktv.com

Iza sebe je ostavio bogatu karijeru. Svoj rad u glumištu započeo je studijem glume u klasi Branka Gavelle, gdje je diplomirao 1955. godine. Desetak godina radi kao dio ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje sudjeluje u gotovo 500 predstava.

U 1968. godini Bašić postaje samostalni umjetnik. Odigrao je nešto manje od 800-tinjak predstava, kao i režirao svojih prvih šest. Radio je u sklopu Teatra ITD, ZKM-a, Kazališta Komedija te Dubrovačkih ljetnih igara.

Ipak, njegov najduži angažman bio je u Teatru u gostima. Relja Bašić je 1974. s još nekoliko glumaca osnovao prvo hrvatsko privatno putujuće kazalište. U njemu je radio kao redatelj, glumac i art direktor sve do 2004. godine, kada je Teatar u gostima prestao djelovati.

Osim postignuća na kazališnim daskama, valja istaknuti i Bašićev filmski rad. On je sudjelovao u više od 50 domaćih i 70 stranih produkcija, gdje je surađivao s brojnim filmskim imenima. Bašićev prvi film bio je “Koncert” Branka Belana iz 1954. godine, a na prvom je stranom filmu radio već 1957. u Mastrianijevom filmu “Kruh i sol”.

Nakon uspješnog početka karijere uspjesi su se nizali jedni za drugim, pa tako i nagrade. Među brojnim nagradama najprije valja istaknuti Orden reda Danice Hrvatske za doprinos kulturi u Republici Hrvatskoj, no lista je poduža. Neke od drugih osvojenih nagrada su Zlatna Arena za ulogu u filmu “Rondo”, Nagrada hrvatskog glumišta i Nagrada Vladimir Nazor.

Iako su nagrade važan oblik nagrađivanja umjetničkog rada od strane struke, svakom umjetniku ipak je važnija ljubav obožavatelja. Relju Bašića publika će pamtiti po talentu, kao i legendarnim ulogama koje su ostavile trag u hrvatskom filmu i pop-kulturi.

Vanessa Curman

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.