POTKOŽNI ČIPOVI MIJENJAJU SVAKODNEVICU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
cudaprirode.com

cudaprirode.com

Približava se vrijeme kada će Bio-implantati postati naša stvarnost i nešto na što ćemo se morati naviknuti. Na najvećem svjetskom sajmu informacijskih tehnologija Cebit, u njemačkom Hannoveru, predstavljene su brojne inovacije, između ostalog svima  je za oko zapela nova generacija čipova koja bi mogla promijeniti svakodnevicu.

Sajam se ove godine održavao od 14. do 18. ožujka. A najveća atrakcija bio je definitivno potkožni čip načinjen  od nehrđajućeg čelika, omotan u bakrenu antenu, koja se nalazi u čahuri od specijalnog medicinskog stakla. Baterija nema, a čip postaje aktivan tek kada se nađe u neposrednoj blizini specijalnih čitača koji su za to posebno izrađeni. Tim čipom mogli bi jednoga dana otključavati vrata, ne bi nam više trebao ključ. No, primjena je mnogo opsežnija od obične uporabe na razini ključa.  Tako je jedan od sudionika sajma, poduzetnik i znanstvenik Amal Graafstra rekao da je čip sposoban za kompliciranije radnje. Na njega će se moći pohraniti informacije, kao što je na primjer lozinka mobitela koji se onda aktivira samo kada ga vi, osoba koja ima pohranjenu lozinku, uzme u ruku. Primjena ovih čipova mogla bi biti izrazito široka: otključavanje, plaćanje, zaštita elektronskih podataka i brojne druge.

Ipak, postoji nekoliko problema. Čipovi bi mogli, kao većina uređaja toga tipa biti hakirani ako su loše izrađeni i nekvalitetni. Također, problema bi moglo biti i kod nekih medicinskih pregleda, kao što je tomografija. Ideja se polako razvija te znanstvenici razmišljaju o novoj generaciji implatanata koji bi se ugrađivali u mozak, no samo u medicinske svrhe.

Iva Cota

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.