Povijest pišemo sami!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Povijest pišemo sami, naziv je interaktivne izložbe koja se od 15. rujna do 1. studenog održava u zagrebačkom tunelu Grič. Izložba se temelji na protekle 133 godine hrvatske povijesti, a ulaz na izložbu je besplatan. Tunel simbolizira vremenski kontinuitet od kraja 19. stoljeća pa sve do sadašnjeg vremena, a posjetitelji su i sami mogli sudjelovati u nastanku izložbe objavljujući svoje obiteljske fotografije na Facebooku ili Instagramu uz #povijestpišemosami.

Na samom početku izložbe nalazi se povijest Zagreba s kraja 19. stoljeća kada se Zagreb tek afirmirao kao kulturno središte koje može parirati Beču i Budimpešti. Potom se posjetitelji upoznaju s burnim političkim previranjima na početku 20. stoljeća koje su kulminirale i Velikim ratom. Prolazak kroz međuratno razdoblje ponovno nudi osvrt na rastući kulturni i društveni život Zagreba u sklopu čega posjetitelji mogu vidjeti kako je izgledao i prvi radio koji je bio najutjecajniji mediji tog doba. Dio izložbe koji se odnosi na strahote Drugog svjetskog rata napravljen je vrlo snažno jer posjetitelji ulaze u neosvijetljeni dio tunela u kojem se čuju gromoglasni udari topova, a kiša dodaje dodatni efekt turobnosti cijelog vremena. Iz, kako su autori naveli, najmračnijeg dijela svjetske i hrvatske povijesti ulazi se u fazu Jugoslavije gdje ne upoznajemo samo politički, već i društveni život tog doba. Borbom za Hrvatsku neovisnost ulazimo u 90e, no tu izložba ne staje već nastavlja kroz, svima nam još uvijek vrlo bliske 2000e, pa sve do vremena u kojem se danas nalazimo.

Specifičnost izložbe proizlazi iz njezine interaktivnosti, stoga posjetitelji mogu držeći se za ruke zatvoriti strujni krug Nikole Tesle, otići na tipični plesnjak 60ih, provjeriti kako bi izgledali na naslovnici gramofonske ploče Mate Miše Kovača ili Josipe Lisac, a na samom kraju izložbe mogu poslati svoju poruku za budućnost koja će se potom pojaviti na zidu tunela. Izložba ima ponešto za svakoga: zaljubljenici u povijest uživat će u detaljnom prikazu novije hrvatske povijesti, dok će oni željni zabave kroz interaktivnost izložbe shvatiti kako povijest nisu samo suhoparne činjenice jer – povijest pišemo sami.

 

Dora Slivar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.