Povodom 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata okupili se svjetski političari

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Velika 100. obiljetnica završetka Prvog svjetskog rata okupila je brojnu političku elitu u Francusku. Na istom mjestu, uz poruke kako se sukob takvog razmjera više nikada ne smije dogoditi našli su se i nekadašnji pobjednici i gubitnici Prvog svjetskog rata. Cijela svečanost započela je još prethodnog dana kada je u Francusku stigao američki predsjednik Donald Trump. Iako su mediji nagađali kako bi moglo doći do sukoba između Trumpa i Macrona zbog njihovog neslaganja oko ideje Europske vojske čiju je važnost Macron već nekoliko puta naglasio, a Trump kritizirao takvu odluku, do toga nije došlo.

Emmanuel Macron receives Donald Trump on the occasion of the 100th anniversary of the end of World War I fights in the Élysée Palace. Paris, 10.11.2018 | usage worldwide /DPA/PIXSELL

Susret dvojice šefova država protekao je u mirnom tonu s vještim izbjegavanjem konkretnih odgovora. Nakon Trumpa, u Francusku je doputovala i njemačka kancelarka Angela Merkel koja se s Macronom sastala na proplanku Rethondes gdje su otkrili ploču na mjestu na kojem je davne 1918. godine potpisan i službeni završetak jednog od najrazornijih ratova u povijesti ljudskog čovječanstva. Tim činom, nekadašnji suparnici u ratu, pokazali su snagu njemačko-francuske pomirbe “u službi Europe i mira” kako je napisano na spomen ploči.

Glavna svečanost održala se sljedećeg dana na glavnom pariškom trgu, a na njoj su prisustvovali šefovi gotovo 70 država, među kojima je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin te predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon francuske Marseljeze te svečanog programa, gostima se obratio i sam predsjednik Macron koji se u svom govoru osvrnuo na činjenicu kako bi se takva povijest mogla ponoviti te da se svi zajedno moraju potruditi da se to i ne dogodi. Osim ovog simboličnog karaktera, Macron je organizirao ovu svečanost kako bi još jednom naglasio multilateralizam u međunarodnim odnosima, za koji se i sam zalaže.

100th anniversary commemoration of the Armistice, in Paris French President Emmanuel Macron, German Chancellor Angela Merkel, U.S. President Donald Trump, first lady Melania Trump, Morocco’s King Mohammed VI, his son Crown Prince Moulay and Canadian Prime Minister Justin Trudeau attend a commemoration ceremony for Armistice Day, 100 years after the end of the First World War at the Arc de Triomphe in Paris, France, November 11, 2018. REUTERS/Benoit Tessier/Pool BENOIT TESSIER

Potom je organiziran Pariški mirovni forum koji je zamišljen kao godišnje okupljanje političara, organizacija civilnog društva te međunarodnih organizacija na kojem se govorilo o brojnim aktualnim problemima u svijetu, od klimatskih promjena do teroristčkih napada, ali i ponovno naglasila važnost multilateralnih institucija u svijetu.

Stoga, vrlo očekivano, glavni protivnik takvih međunarodnih odnosa, Donald Trump nije prisustvovao forumu.  Pariški forum otvorio je predsjednik Macron zajedno s kancelarkom Merkel te glavni Ujedinjenih naroda Antonio Gutteres, a trajati će tri dana bez šefova država tijekom kojeg će se pokušati međunarodnom suradnjom riješiti globalni problemi novog vremena, što je ujedno i glavna namjera foruma.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.