Povratak osamdesetih na velika vrata: osim mode, poharale i filmsku industriju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nostalgija se u posljednje vrijeme zavukla u brojne sfere pa su se tako u ormare vratili karirani kaputi i samtene hlače, a retro plakati krase ulice. Ni filmska industrija nije se otela ovom fenomenu.

Već nekoliko godina niču filmovi i serije, snimani u sadašnjem vremenu, koji svojom radnjom i likovima teturaju osamdesetim godinama i vode nas natrag u vrijeme. Neki su od njih rađeni kao remakeovi, a drugi kombiniraju elemente raznih kultnih priča iz prošlih vremena.

 

(izvor: imdb.com)

Na sami spomen modernih serija smještenih u osamdesetim godinama u misli nam odmah dolazi Netflixov primjerak koji je osvojio svijet – Stranger Things. Ova je serija ‘kupila’ publiku jezivom atmosferom koju širi, a koja je upakirana u simpatičnu priču o bliskom prijateljstvu nekoliko dječaka u osamdesetim godinama.

Za razliku od nje, blještavilo, oštar dijalog i britak humor aduti su serije Glow smještene u osamdesete godine. Osim što pažnju plijeni atraktivnim vizualima, Glow nas upoznaje sa ženskim hrvanjem kroz priču o životnom neuspjehu koji će rezultirati nečim nevjerojatnim.

 

(izvor: imdb.com)

Svojevrstan hibrid koji stvara most između sadašnjice i prošlosti je i serija This is Us. Obiteljska je drama dobitnica lavine nagrada i pozitivnih kritika, a prikazuje razvoj jedne obitelj kroz različite periode. Tako nas dinamično iz sadašnjosti vraća u djetinjstvo likova u osamdesetim godinama i skokovima stvara interesantan okvir za događaje u modernom vremenu.

Film, također, nije ostao imun na ovaj trend i to do te mjere da su filmovi smješteni u osamdesetima već na granici klišeja. Međutim, kod serija to ‘pali’, a razumijemo i zašto.

Serije nude više vremena da se priča razvije i uvuče nas u duh ove dekade, a to u nama budi i posebne emocije. Radnja smještena u osamdesetima mogla bi postati zlatno pravilo za serije jer, čini se, na njih reagiramo kao na magnete i to ne zbog radnje, već zbog nostalgičnih osjećaja koje u nama izazivaju.

 

 

Nora Fabrio Bene

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.