Povrće, voće ili meso?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.foodnavigator-asia.com

www.foodnavigator-asia.com

Vegeterijanstvo, veganstvo, semivegeterijanstvo… za te ste pojmove čuli barem jednom. Ali znate li što zapravo oni podrazumijevaju? Netko isprobava s promjenom prehrane, netko mora zbog zdravlja, a nekome se bude moralni razlozi radi kojih prestaje jesti meso i proizvode životinjskog podrijetla. Ovaj članak donosi vam podjele vegeterijanstva, ali i još neke tipove prehrane koji u sebi nemaju mesa ili imaju samo neke njegove vrste. Takve vrste nazivaju se liberalnije vrste vegeterijanstva.

Veganstvo: vrsta prehrane koja se bazira isključivo na biljkama. Ne jedu meso niti druge proizvode životinjskog podrijetla poput jaja, mliječnih namirnica ili meda.

Frutarijanci: jedenje samo plodova voća i povrća, a podvrsta radikalno frutarijanstvo podrazumijeva jedenje plodove koji su pali na zemlju ili im je uvenulo već lišće ako su u zemlji, tj. neubrane plodove.

Makrobiotičari pak jedu cijelovite žitarice i mahunarke, organski uzgojene, ali također i smeđi šećer, nerafinirano ulje i crno brašno.

Iako ove vrste nisu uvijek u pravoj podjeli vegeterijanstva, sada ćemo nabrojati one koje obično tamo nađemo.

dit.ie

dit.ie

Laktovegeterijanci su vegeterijanci koji jedu mliječne proizvode, a ne jedu meso ili ribu.

Ovovegeterijanci ne jedu meso ili pak mliječne proizvode, ali jedu jaja.

Lakto-ovo vegeterijanci su najčešći tip vegeterijanaca, u prehranu biljkama dodaju dakle jaja i mliječne proizvode.

Polotorijanci ne jedu crveno meso i ribu, ali jedu perad uz biljke.

Pesketerijanci uz biljnu prehranu jedu i ribu i morske plodove.

Poluvegeterijanci ne jedu samo crveno meso, ali jedu perad i ribu.

Iako vegeterijanci koji jedu isključivo povrće i voće tvrde da oni koji jedu ijednu vrstu mesa nisu pravi vegeterijanci, svaki iskorak s bilo kojim razlogom iznenađenje je za vaše tijelo. Na što god se odlučili, važno je da vaša prehrana bude uravnotežena i da unosite sve potrebne minerale, vitamine, bjelančevine i aminokiseline koje su vam potrebne da bi bili zdravi i normalno funkcionirali.

Lucija Eichler

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.