POZNATE SKULPTURE GRADA ZAGREBA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Koji god grad da posjetimo i razgledamo, uvijek ćemo vidjeti skulpture ili spomenike koji su napravljeni u čast osoba ili događaja važnih za to mjesto, grad ili državu. Pa tako i prolazeći Zagrebom, turisti mogu fotografirati veliki broj spomenika i kipova koji svojom posebnošću i pričom plijene pažnju svih.

foto: www.zagreb.hr

foto: www.zagreb.hr

Nitko neće otići iz Zagreba, a da se nije uslikao ispred kipa bana Josipa Jelačića, po kojemu je glavni trg u Zagrebu i dobio ime. Skulptura je postavljena na trg 1866.godine, ali je u jednom periodu zbog ideoloških razloga bila uklonjena. No na kraju ipak 1990.godine vraćena na svoje mjesto. Kad ste već na trgu, ne možete zaobići najpoznatiju fontanu u Zagrebu – Manduševac, koja sa sobom nosi zanimljivu priču, te se prema legendi smatra da je povezana s nastankom imena Zagreb. Ako nastavite šetnju prema Katedrali, nezaobilazna je skulptura Bogorodice i četiri anđela koji predstavljaju kršćanske kreposti: Vjeru, Nadu, Nevinost i Poniznost. Još jedan neizostavan kip, kojeg često vidimo na fotografijama Zagreba je kip kralja Tomislava koji se nalazi na istoimenom parku. Napravljen je u čast prvom hrvatskom kralju, koji je prvi put ujedinio sve hrvatske pokrajine u jednu zemlju, te pretvorio kneževinu u Kraljevinu. Ovo su svakako jedne od najpoznatijih skulptura, koje će svatko tko posjeti Zagreb htjeti vidjeti i fotografirati. Osim njih, veliki je broj onih možda manje popularnih što ne znači da su manje važne i značajne za kulturnu baštinu. Neke od njih su: kip Marije Jurić Zagorke, Antuna Gustava Matoša, Matije Gubca, Josipa Juraja Strossmayera…

foto: www.hr.wikipedia.org

foto: www.hr.wikipedia.org

Činjenica da u Zagrebu postoji jako puno kipova u čast osoba važnim za povijest naše države, kao i spomenika i građevina, govori o bogatstvu naše kulture. Iako se u posljednje vrijeme kultura zanemaruje, ona je prisutna kroz kipove, slike, građevine i trebamo se truditi upoznati je što bolje. Kultura je ono što nas čini i to ne smijemo zaboraviti.

Anja Ćurić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.