PREHRANA I TRENING

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kako bi trening zapravo bio efikasan i kako bi mogli oblikovati mišiće i steći masu potrebna je i pravilna prehrana. Najveći dio u oblikovanju tijela zapravo trebamo zahvaliti prehrani koja je najbitnija u cijelom procesu. Iako većina ljudi smatra kako je trening najbitniji, ono predstavlja tek trećinu procesa u oblikovanju vašeg tijela. Koliko je bitna prehrana nakon treninga, tako je bitna i prije.

 

Sat do sat i pol prije treninga bi bilo idealno da pojedemo obrok, a nakon toga tek krenemo vježbati. Najidealnije bi bilo pojesti voće i povrće poput krastavaca, šljiva, rajčica. Na primjer rajčica sadrži puno vitamina C koji se još naziva i askorbinska kiselina te je veoma važan za imunološki sustav. Također, osim voća i povrća bi trebalo jesti i žitarice, odnosno zobenu kašu koja je puna ugljikohidrata i proteina. Prije treninga je bitno konzumirati te namirnice, ali i namirnice poput škroba jer nam one daju potrebnu energiju. Možemo ih nazvati složenim ugljikohidratima jer sadrže „skladišta“ energije.

 

Izvor: pixabay.com

 

Za vrijeme treninga je najbolje piti vodu u određenoj količini zbog znoja koji otpuštamo tijekom vježbanja, čime uklanjamo štetne stvari iz svog tijela. Kako ne bi došlo do dehidracije moramo piti često vodu u malim količinama.

 

Nakon što smo odradili trening, najbolje bi bilo pojesti dosta proteina poput piletine, jaja i ribe. Jaja osim proteina sadrže i puno vitamina B1, zbog kojeg ako je u nedostatku može doći do nakupljanja vode te smetnji u radu srca. Na primjer riba sadrži uz proteine i vitamine B6 (piridoksin), B7 iliti vitamin H te vitamin B12 kojeg ako nemamo dovoljno u svom organizmu može dovesti do bolova u trbuhu, razdražljivosti pa i depresije. Stoga nemojte izbjegavati ribu, jer je veoma korisna za naš organizam.

 

Izvor: pixaby.com

 

Iz ovoga možemo shvatiti kako je prehrana pa skoro najvažniji faktor da bi naš trening imao koristi, odnosno kako bi ostvarili određene rezultate. Također ove namirnice bi bilo dobro jesti i kada ne treniramo zbog svih ugljikohidrata, proteina, ali i vitamina koji su bitni za naš organizam. Ne unesemo li dovoljnu količinu određenog vitamina to može uzrokovati ozbiljne probleme. Stoga pažljivo birajte svoju prehranu.

 

 

Željko Gavranić

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.