Prekretnica u automobilskoj tehnologiji na pomolu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
venturebeat.com

venturebeat.com

Aute koji voze sami do sada smo viđali samo u znanstveno-fantastičnim filmovima. Ta pojava mogla bi ubrzo postati stvarnost zahvaljujući inicijativi nekoliko velikih svjetskih korporacija. Google, Uber, Lyft, Ford i Volvo žele stvoriti auto koji vozi sam čime bi otvorili potpuno novo automobilsko i tehnološko tržište.

Koalicija koja se zalaže za stvaranje ‘automobila budućnosti’ zasad u planu ima proizvodnju automobila samo za američko tržište. Glavni je cilj povećanje sigurnosti u prometu. Naime, prema podacima Američkog ministarstva transporta ljudska pogreška odigrala je ulogu u 94 posto automobilskih nesreća.

Svake godine na cestama u SAD-u živote izgubi 1,3 milijuna osoba uključenih u prometne nezgode. Upravo je smanjenje smrtnih slučaja i povećanje sigurnosti na cestama glavni cilj kompanija na čelu projekta. Ipak, uz navedeni glavni cilj, u planu im je i smanjena emisija štetnih plinova, redukcija prometnih gužvi te pomoć invalidima i starijoj populaciji u lakšem transportu.

spectrum.ieee.org

spectrum.ieee.org

Kao najveći problem i prepreka stvaranju automobila koji voze sami ističe se državna politika. Inovatori ne žele da vlada zakonskim regulativama stopira ili onesposobi proizvodnju automobila. Oni od vlasti traže podršku i njihove prijedloge kako bi automobili spremni dočekali svoj prvi izlazak na cestu. Vrlo je važna stalna uključenost državnih organa u proizvodnju kako bi proces inovacije postigao veliki uspjeh.

U SAD-u se već javljaju protivnici ovog futurističkog projekta. Odvjetnici se pitaju tko će biti odgovoran ako dođe do prometnih nesreća automobila koji voze sami. Hoće li kazneno odgovarati vlasnici ili kompanija koja je proizvela vozilo. Upravo iz tog razloga stvara se kolektivno mišljenje kako će testiranja nove tehnologije biti dugotrajna i vrlo komplicirana prije no što samovozeći automobili izađu na ceste.

Suradnja samih kompanija također nije usuglašena do sitnih detalja. Njihove se vizije novih automobila razlikuju, a članovi koalicije moraju sjesti za stol i pronaći zajednički jezik u svrhu finaliziranja projekta. Auto industrija ide u novom smjeru koji se čini neminovnim, no proizvođači nemaju pravo na pogrešku, jer ipak, u budućnosti će ljudski životi u automobilima ovisiti o klasičnim kompjuterskim algoritmima.

Filip Ožbolt

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.