PREMINULA WINNIE MADIKIZELA-MANDELA, SUPRUGA NELSONA MANDELE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Supruga Nelsona Mandele, Winnie Madikizela-Mandela i jedna od glavnih južnoafričkih aktivistica protiv apartheida preminula je u ponedjeljak nakon duge i teške bolesti. Vijest o njezinoj smrti prenio je glasnogovornik obitelji Mandela.

Winnie Madikizela-Mandela (81) od početka ove godine nalazila se u bolnici, a umrla je okružena svojom obitelji.

Izvor: Index.hr

Glasnogovornik obitelji, Victor Dalamini izjavio je kako se hrabro borila protiv države apartheida i posvetila cijeli svoj život bori za slobodu zemlje, prenosi portal dnevnik.hr.

Istaknuo je kako je nakon smrti svog supruga radila na održavanju sjećanja na njega, ali radila i  na promicanju pravde u Južnoafričkoj državi.

Nekoliko puta završila je u zatvoru zbog svoje uloge u borbi protiv bjelačke manjinske vlasti, ali i zato jer je vodila kampanju za oslobađanje svog supruga kod kuće i inozemstvu. Njezin brak sa Nelsonom Mandelom počeo se raspadati nakon što je on oslobođen iz zatvora 1990. godine. Šest godina kasnije su se i razveli, a tijekom četiri desetljeća zajedničkog života dobili su svoje djece.

Nekoć ju je narod JAR-a slavio kao svoju ‘majku’, heroinu anti-apartheida, ali sve je to nestalo kada je otkriveno da je ona bezobzirni ideolog koja je spremna žrtvovati zakone i ljudske živote. Njezine beskompromisne metode i odbijanje  da oprosti bile su u potpunoj suprotnosti s pomirbom koju je zagovarao njen suprug dok je radio na uspostavi stabilne demokracije u JAR-u.

  1. godine također je bila godina neuspjeha za nju. Naime, te godine osuđena je za sudioništvo u otmici i ubojstvo 14-godišnjeg dječaka, navodno policijskog

    Izvor: večernji.hr

    doušnika. Zbog toga je osuđena na šest godina zatvora, ali je tijekom žalbenog postupka ta kazna zamijenjena novčanom.

Prvi put se razdvojila od supruga 1992. godine, a njezin ugled dodatno je pao 1995. godine kada ju je suprug izbacio iz Vlade zbog navodne korupcije.

Često je optuživana da je kao članica Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) naređivala premlaćivanja, mučenja, ubojstva i otmice. Osim toga, da je sudjelovala i u brojnim nasilnim ispitivanjima, ali i da je imala svoju tajnu policiju. Ona nije pokazala nikakvo žaljenje za ubojstva i otmice izvršene u njeno ime. 2003. godine osuđena je zbog višestrukih prevara i krađa.

S druge strane, borba protiv zloglasnoga apartheida, Madikizelu-Mandelu koštala je mučenja, zatvaranja u kućni pritvor pa čak i više od godine dana provedene u zatvorskoj samici.

 

Domagoj Grbeš

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.