PREMINULA ZAHA HADID, PRVA ŽENA ARHITEKTURE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.dezeen.com

www.dezeen.com

Zaha Hadid, britanska arhitektica i dizajnerica iračkog podrijetla, preminula je u bolnici u Miamiju gdje se liječila od bronhitisa. Ova arhitektica uvelike je utjecala na razvoj arhitekture i svojim je djelima stvarala kulturnu povijest i budućnost mnogih gradova.

Počela je graditi svoj svijet kojemu je bila posvećena od trenutka kada je 1997. godine dobila  diplomu  u Londonu na Architectural Association. London, Rim, Glasgow, Innsbruck, Leipzig, Qatar, Baku, Seoul i mnogi drugi gradovi u svom izgledu i strukturi nose potpis ove talentirane žene koja je tijekom svog života govorila da ju se ne gleda kao ženu, već prije svega kao arhitekta. Osim što je bila posvećena arhitekturi, uvelike se zalagala za edukaciju nove generacije arhitekata. Njezino ime predstavljalo je arhitektonsku inteligenciju koju su prepoznale mnoge svjetske škole arhitekture.  

www.dezeen.com

www.dezeen.com

Bila je prva žena u povijesti koja je dobila Pritzkerovu nagradu. Među mnogim nagradama također je osvojila i Zlatnu Medalju Kraljevskog Instituta Britanskih Arhitekata.  Njezine projekte karakteriziraju kompleksni volumeni i drugačije komunikacija u prostoru.  Naglasak je na zakrivljenim linijama valja spomenuti ulogu svijetla u njezinim interijerima. Prisvojila je mnoge ‘titule’ u svojoj karijeri, a putem svojih objekata svakako ju se može nazvati pionirom tzv. parametričke arhitekture.

Iako je svojim idejama impresionirala arhitekte diljem svijeta, mnogi ju nisu podržali u realizaciji radova. Slično se dogodilo i u Zagrebu 2008. godine na natječaju za novu aerodromsku zgradu. Žiri nije prihvatio njezinu interpretaciju i ideju te smo s tim potezom zauvijek izgubili mogućnost da Zaha Hadid ostavi trag svog stvaralaštva u Hrvatskoj. Na ovakve ishode Zaha je imala jednostavan komentar. “Mi obično gubimo natječaje ako se u ranoj fazi uključe političke snage u odlučivanju o najboljem projektu. Ako je odluka u rukama arhitekta, onda su nam šanse puno veće.”

Lada Sekulić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.