PREOBRAZBA EUROPSKE UNIJE IZ KORIJENA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Novoizabrani predsjednik Francuske Emmanuel Macron posjetio je kancelarku Angelu Merkel samo jedan dan nakon stupanja na dužnost predsjednika. Njih dvoje zajedno žele dati „života“ Europskoj uniji te ako je potrebno da će zbog toga mijenjati i Lisabonski ugovor.

Foto: pixabay.com

„ Mi možemo čitavom ovom projektu udahnuti novu dinamiku. Njemačkoj će na duge staze ići dobro toliko dugo dok je Europi dobro. A Europi će biti jedino dobro s jednom snažnom Francuskom“, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel također kritizira članice EU koje se protive promjenama Lisabonskog ugovora ako do toga bude trebalo doći. Obje države su spremne na nove reforme te će mijenjati sve ako to bude nužno za bolju EU.

Također je njemačka kancelarka izjavila kako „ EU samu sebe čini ranjivom ako striktno odbija promjene. Čitav svijet se mijenja i EU mora biti spremna reagirati na te promjene“.

Francuski predsjednik Macron je također rekao kako će u narednim mjesecima provesti mnoge gospodarske promjene u svojoj državi, te da želi EU koja će više štititi. Njemačka je protiv zajedničkih euro obveznica te je Marconi izjavio kako se „nikada nije zalagao za euro obveznice. Ja nisam za kolektivno preuzimanje dugova iz prošlosti. To vodi ka politici neodgovornosti“.

Macron nastavlja tradiciju, nakon što je postao predsjednik otišao je u Berlin, isto što su radili i njegovi predstavnici. Ipak su Francuska i Njemačka saveznice u osnivanju EU. Angela Merkel je na svojoj dužnosti već 12 godina te je u tom razdoblju svoje vladavine dočekala čak četiri predsjednika Francuske.

Željko Gavranić

Izvor: jutarnji.hr

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.