PREUSTROJ AGROKORA – TODORIĆ OSTAJE BEZ JAHTE!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pixabay.com

Prije nekoliko dana potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, ustvrdila je da bi nova uprava Agrokora trebala početi prodavati imovinu koja nije nužna za poslovanje koncerna kako bi se kreirala dodatna likvidnost. Nakon te izjave, Jutarnji list poslao je upit uredu izvanrednog upravitelja dolazi li u obzir prodaja tvrtki, nekretnina i pokretnina koje nisu nužne za poslovanje koncerna, te su dobili odgovor da taj proces počinje prodajom pokretnina. Točnije, u ponedjeljak, 22. svibnja, trebao bi započeti proces prodavanja luksuznih jahti, automobila i helikoptera koji nisu nužni za poslovanje koncerna.

Prema Zakonu o postupku izvanredne uprave nad tvrtkama od sistemskog značaja (lex Agrokor) u članku 12 stavku 8 navodi kako “izvanredni povjerenik ne može bez suglasnosti vjerovničkog vijeća donijeti odluku niti poduzimati radnje s ciljem raspolaganja nekretninama dužnika, dionicama ili udjelima u ovisnim i ostalim društvima te prijenosa gospodarske cjeline, ako vrijednost prelazi 3,500.000,00 kuna”. Vidljivo je da se u tom Zakonu ne spominju pokretnine stoga izvanredni povjerenik može sam donijeti odluku o prodaji pokretnina koje ukupno vrijede više od 3,5 milijuna kuna bez suglasnosti Vijeća vjerovnika.

S obzirom na to da je trenutno Agrokoru potrebna svaka kuna za redovito poslovanje, a i za vraćanje kreditnih obveza i starih dugova, vrlo izgledno je da će Vijeće vjerovnika blagonaklono gledati na prodaju imovine koja nije nužna za poslovanje koncerna.

Prema neslužbenim informacijama, Jutarnji list doznaje, kako bi se uskoro moglo krenuti i u prodaju nekretnina za koje se procijeni da nisu nužne za poslovanje koncerna i njegovih kompanija. Taj proces će, dakako, trajati puno duže jer se za prodaju nekretnina treba sastaviti Plan restrukturiranja kojeg treba potvrditi Vijeće vjerovnika.

Natalija Kolar

Izvor: Jutarnji list

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.