PRIČA ZA ISTINSKE KAVOLJUPCE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ljubav Hrvata prema kavi je općeprihvaćena činjenica. Više od same kave i njene kvalitete bitan je i ritual druženja uz kavu koji kao narod naprosto obožavamo. No, za one kojima kava nije samo nužno zlo uz razgovor i društvo donosimo priču koja bi vas mogla natjerati da kušate i kvalitetnije kave od standardnih.

Izvor: nairobimagazine.co.ke

 

Ovaj se tekst neće baviti najpoznatijim, i u Hrvatskoj najzastupljenijim brendovima kave poput Illyja, Lavazze, Julius Meinla i Francka jer oni zasigurno neće zadovoljiti istinske kavoljupce. Usredotočit ćemo se na specialty kave, specijalitetne tj. craft kave.

Specialty kava je visokokvalitetan proizvod kod kojeg stručnjaci odabiru izvore nabave kave uzimajući u obzir način uzgoja, vrstu, sezonu i tlo na kojem se uzgaja. Cijelo putovanje kave od plantaže do šalice prati se i kontrolira te svjesno odabire da bude cjelovito i kvalitetno u svakom koraku. Također, za razliku od industrijskih kava, cijeli je proces transparentan u smislu da svaki konzument može saznati baš sve o toj kavi – s koje plantaže potječe, kada je brana i kako je procesuirana.

Specialty kava je svježa te od njenog prženja do posluživanja u coffee shopovima prolazi tek nekoliko dana koliko je potrebno da se ohladi i odstoji. Specialty kava je također posebna po tome što ne zahtijeva ni šećer ni mlijeko, što predstavlja običaj koji je nastao kod konzumiranja ispodprosječnih kava koje se poslužuju u velikoj većini kafića.

 

Ovisno o tome volite li kiselkastije i voćne ili orašaste i čokoladne note, bitno je izabrati s koje plantaže želite popiti kavu, na koji način je obrađena i kako je pržena. To je ono po čemu je specialty kava posebna – birate vrhunski proizvod po svojem ukusu.

Kava može potjecati iz samo jedne države ili farme pa takvu zovemo monosortnom, a postoji i tzv. double origin kava što označava da je to mješavina (blend) kava s dviju farmi.

Za početnike predlažemo double origin blend koji spaja najbolje iz svake kave i nudi izbalansiran okus. Oni napredniji svakako će tražiti monosortne kave, a kao najbolje izdvajamo po državama: Kenija, farma Nyeri; Etiopija, farma Yirgacheffe; Nikaragva, farma La Carolina te Brazil, farma Montecristo.

Nakon što smo vas zainteresirali za specialty kave red je i da vas uputimo gdje ih možete probati u Zagrebu.

 

Izvor: polkadotsocks.net

 

Prvo mjesto je svakako Eliscaffe u Ilici 63, koji je pravi raj za kavoljupce i prva mikro pržionica u Hrvatskoj koja postoji od 2009. godine.

Sljedeća preporuka je Cafe U Dvorištu i njihova Cogito kava koju prže u svojim prostorijama u Ulici Jurja Žerjavića.

Kao jedno od najboljih mjesta treba izdvojiti i Express bar u Petrinjskoj ulici koji također poslužuje Cogito kavu, ali i jedan od najboljih specialty coffee brendova u Europi, britanski Square mile.

Za kraj ćemo izdvojiti tvrtku Lively Roasters koja nema svoj samostalni coffee shop, ali nude vrhunsku craft kavu koju možete probati sljedećim lokalima: Bastion u Masarykovoj, Pupitres u Frankopanskoj, Noel bar u Tomašićevoj ulici i caffe Corner na zagrebačkom Europskom trgu.
 

M. K.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.